Διεθνή

EE: Εξευτελισμός από την Τουρκία - Πετάει τη μπάλα στην εξέδρα για την προσβολή στην πρόεδρο της Κομισιόν

Οργή στις Βρυξέλλες για την προσβολή

turkey

Το ανέκδοτο “ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα” θυμίζει η αντίδραση της Φον Ντεν Λάιεν και της ΕΕ στην απαξιωτική και ταπεινωτική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της επικεφαλής της Κομισιόν με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή οι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών χώρων, σύμφωνα με πηγές εκ Βρυξελλών, εκφράζονται με οργή κατά του Τούρκου προέδρου, αλλά και κατά της ευρωπαϊκής ηγεσίας, η οποία “δέχθηκε να ταπεινωθεί για να μην χαλάσει τη ροή των συζητήσεων με την Τουρκία, στέλνοντας το λάθος μήνυμα” όπως έλεγε σε συνομιλητές του, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, Γερμανός συνάδελφός τους που ανήκει στο CDU.

Κατά τις ίδιες πηγές, και η Μέρκελ είναι δυσαρεστημένη με την ευρωπαϊκή ηγεσία, και κυρίως με την Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, καθότι, ήταν δική της επιλογή και η ταπείνωση αντανακλά εκ των πραγμάτων και στο δικό της πρόσωπο.

Μάλιστα η οργή που εξέφρασε ο Μάνφρεντ Βέρνερ, επίλεκτο στέλεχος του CDU, επικεφαλής του ΕΛΚ και εκπρόσωπος της γερμανικής δεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, αντανακλά και τις απόψεις της Μέρκελ.

“Είναι ντροπή #WomensRights», σχολίασε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες, ενώ ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι έγραψε ότι “η έκφραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Εμμ..!» είναι το νέο μότο για την θέση ότι «η σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να διαμορφωθεί έτσι».


Η Τουρκία παράλληλα κάνει σαν να μη συνέβη τίποτε, και συνεχίζει να προωθεί την ευρωτουρκική συνεργασία, με τους δικούς της όρους, όσο αυτό είναι δυνατόν, από τη στιγμή που βλέπει την παθητική στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Να υπενθυμίσουμε τι έγινε:

Όταν εισήλθαν στο γραφείο του Ερντογάν οι Φον Ντερ Λάϊεν και Σαρλ Μισέλ, ο Ερντογάν έβαλε τον Μισέλ σε μια πολυθρόνα δίπλα του, χωρίς να μεριμνήσει και για άλλη μια πολυθρόνα για τη Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν.

Η κ. Λάϊεν περίμενε όρθια, αμήχανη, ψελλίζοντας μόνο ένα «έμμ…» αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της προσβολής αφού είχαν ετοιμαστεί πολυθρόνες μόνο για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες.

Στην συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.


Πάντως η Κομισιόν σήμερα πέταξε “τη μπάλα στην εξέδρα”,αφού ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Έρικ Μάμερ, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το περιστατικό με την απόκλιση από το πρωτόκολλο κατά την τριμερή συνάντηση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, η Πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να δώσει σημασία στο ζήτημα ουσίας, δηλαδή στο να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά τις αποφάσεις των κρατών μελών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Πρόεδρος αναμένει στο εξωτερικό να έχει την ίδια μεταχείριση πρωτοκόλλου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν ήδη μέτρα για να καταστεί αυτό σαφές στο μέλλον. Ο Έρικ Μάμερ διευκρίνισε ότι οι συνήθεις ρυθμίσεις πρωτοκόλλου αποτελούν αντικείμενο συνεννόησης “μέσω των τακτικών διαύλων επικοινωνίας”.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος πάντως -σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων- αρνήθηκε να ερμηνεύσει τη σημειολογία του περιστατικού κάτι που, ωστόσο, κάνουν οι πάντες στις Βρυξέλλες.

Η πρώτου μεγέθους προσβολή, έρχεται σε μία ευαίσθητη συγκυρία κατά την οποία Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από πολύμηνη ένταση.

Οι ευρωπαίοι δεν κρύβουν την διαφωνία και την ανησυχία τους απέναντι στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Ερντογάν για την αποχώρηση της Αγκυρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Κάτι που επισημάνθηκε στη συνάντηση κορυφής, αλλά δεν βγήκε κάποιο απτό αποτέλεσμα, αφού έπειτα από την συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρκέστηκε στο να εκφράσει την ανησυχία της “για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

«Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή», είπε. «Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα» είπε, αλλά είναι αμφίβολο εάν την άκουσε ο Ερντογάν.

Δείτε επίσης