Διεθνή

AstraZeneca: Οι θρομβώσεις αποτελούν πολύ σπάνια παρενέργεια, λέει ο ΕΜΑ

Τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό παραμένουν περισσότερα από τα πιθανά ρίσκα

astra

Το εμβόλιο της AstraZeneca βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που συνεδρίασε ώστε να διαπιστωθεί αν οι θρομβώσεις που έχουν καταγραφεί, συνδέονται με το εμβόλιο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, o ΕΜΑ αποφάσισε πως οι θρομβώσεις θα πρέπει να καταγραφούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου, ωστόσο όπως επισημαίνεται, τα οφέλη υπερτερούν από τα πιθανά ρίσκα.


https://www.youtube.com/watch?v=R44xKGOZ0kQ

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, βρέθηκε μια «πιθανή σύνδεση» μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και μιας σπάνιας διαταραχής, με αιματικές θρομβώσεις ωστόσο τονίζει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων.

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια», δηλώνει ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ σε ανακοίνωση, τονίζοντας ωστόσο ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει «θετικό».

Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε σήμερα συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ 'Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Στην ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έθεσε νέους περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

«Φρένο» στο εμβόλιο της AstraZeneca από τη Μεγάλη Βρετανία


Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη Τύπου του ΕΜΑ, η Μεγάλη Βρετανία συνέστησε τη διακοπή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών ενώ στη θέση του πρόκειται να χορηγούνται εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Δείτε επίσης