Διεθνή

Τζορτζ Φλόιντ - κατάθεση γιατρών: Από ασφυξία πέθανε, όχι από ουσίες

«Ακόμη κι ένας υγιής άνθρωπος θα είχε πεθάνει», αποφάνθηκε ο γιατρός κατά τη δεύτερη εβδομάδα εκδίκασης της υπόθεσης

floid

Το γεγονός ότι ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε από έλλειψη οξυγόνου και όχι από χρήση ουσιών επιβεβαίωσε εμπειρογνώμονας, κατά τη δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη.

Ο δρ Μάρτιν Τόμπιν κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η ασφυξία, όχι η φαιντανύλη, ευθύνεται για τον θάνατο του Φλόιντ, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της υπέρασπισης του αστυνομικού, ο οποίος φαίνεται στα μαγνητοσκοπημένα πλάνα να έχει γονατίσει επί εννέα ολόκληρα λεπτά στον λαιμό του Αφροαμερικανού.

«Ακόμη κι ένας υγιής άνθρωπος θα είχε πεθάνει», αποφάνθηκε ο γιατρός κατά τη δεύτερη εβδομάδα εκδίκασης της υπόθεσης.

Ο ο δρ. Τόμπιν κατέθεσε πως η αναπνοή του Φλόιντ δεν επιβραδύνθηκε στον βαθμό που το παυσίπονο θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνο για την απώλεια οξυγόνου και τελικά τον θάνατό του.

Στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ο δρ Μπιλ Σμοκ, που εργάζεται για την αστυνομία του Λούιβιλ και είναι ειδικός στην ιατρική διερεύνηση εγκλημάτων.

Ο δρ Σμοκ υπογράμμισε ότι ο Φλόιντ έδειξε τα συμπτώματα του ανθρώπου που ο οργανισμός του έχει άμεση ανάγκη οξυγόνου. Εξήγησε μάλιστα ότι οι σπασμωδικές κινήσεις του σώματός του δείχνουν ότι δεν ήταν υπό την επήρεια ουσιών, οι οποίες καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού ακόμη και όταν υφίσταται έλλειψη οξυγόνου.

Με πληροφορίες από BBC και CNN

Δείτε επίσης