Διεθνή

Ρωσία: Χάκερς έβγαλαν στη φόρα ηλεκτρονικές διευθύνσεις των υποστηρικτών του Ναβάλνι

«Σύντομα θα γνωρίζουμε τα ονόματα σας, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις σας»

Ναβάλνι

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από άγνωστους χάκερς που παραβίασαν τη βάση δεδομένων οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υπέρ του επικριτή του Κρεμλίνου.

Την είδηση έκανε γνωστή ο διευθυντής του Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς, που έχει ιδρύσει ο Ρώσος πολιτικός και το οποίο έχει καταχωρηθεί από τις Αρχές στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας».

Ο ηλικίας 44 ετών Ναβάλνι, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση δυόμισι ετών, για μια υπόθεση για την οποία του είχε επιβληθεί ποινή με αναστολή, την οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει κατασκευασμένη. Συνελήφθη τον Ιανουάριο, όταν επέστρεψε από τη Γερμανία, στην οποία νοσηλεύονταν μετά τη δηλητηρίαση του από νευροτοξικό παράγοντα -όπως είχαν αποφανθεί οι γιατροί.


Η σύλληψη του και η φυλάκιση του έδωσαν την αφορμή στους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν τρεις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρά την πανδημία του κορονοϊού.

Τον περασμένο μήνα οι συνεργάτες του δημιούργησαν την ιστοσελίδα «Ελευθερία στον Ναβάλνι», με σκοπό τη συγκέντρωση υπογραφών για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης του Ρώσου πολιτικού.

Οι συνεργάτες του είχαν ανακοινώσει ότι θα ανακοινώσουν την ημερομηνία της συγκέντρωσης, μόλις καταχωρήσουν στην ιστοσελίδα περισσότερες από 500.000 υπογραφές. Σήμερα το πρωί, 16 Απριλίου, είχαν καταχωρηθεί 483.000 υπογραφές.


Ο διευθυντής του Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς, Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι στο διαδίκτυο δημοσιεύθηκαν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ατόμων που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, προσθέτοντας ότι η βάση δεδομένων δεν περιείχε τίποτα περισσότερο από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, χωρίς ονόματα ή άλλα χαρακτηριστικά που να ταυτοποιούν τους χρήστες.

«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι χάκερς είναι να σας στείλουν ένα άσχημο email που πιθανότατα θα καταλήξει στον φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων σας», δήλωσε ο Ζντάνοφ, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι χάκερς στο μήνυμα τους ισχυρίζονται ότι το 70% των εγγεγραμμένων στην ιστοσελίδα «Ελευθερία στον Ναβάλνι!», είναι μποτ (διαδικτυακό ρομπότ). Επιπλέον απειλούν να αποκαλύψουν τα στοιχεία εκείνων που έστειλαν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση στην ιστοσελίδα.


«Προς τον παρόν αρχίζουμε τον αποχαρακτηρισμό των διευθύνσεων και σύντομα θα γνωρίζουμε τα ονόματα σας, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις σας», αναφέρουν στο μήνυμα τους οι χάκερς.

Ο Βλαντισλάβ Ζντόλνικοφ, πρώην σύμβουλος του Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς, θεωρεί ότι από εδώ και στο εξής θα είναι δύσκολο για το εν λόγω ίδρυμα να διατηρεί βάσεις δεδομένων.

«Πρόκειται για ένα δυσάρεστο πλήγμα που κατάφεραν στο Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς την ημέρα που το Ταμείο έδωσε στην δημοσιότητα την έρευνα για την κατοικία του προέδρου Πούτιν στο Βαλντάι», δήλωσε ακόμη ο Ζντάνοφ.

Δείτε επίσης