Διεθνή

Ινδία: Πάνω από 280.000 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Καταγράφηκαν πάνω από 4.100 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

coronavirus_indian
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας στην Ινδία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 4.106 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 281.386 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Νότιας Ασίας έχει φθάσει ως εδώ τους 274.390 θανάτους επί συνόλου σχεδόν 25 εκατ. μολύνσεων (έχουν φθάσει τις 24,97 εκατ.).

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι οι αριθμοί τους οποίους δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά τμήματα της χώρας που ακόμη δεν έχουν βιώσει την κορύφωση», προειδοποίησε η Δρ. Σάμια Σουαμινάθαν, η επικεφαλής των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ινδία, μιλώντας στην εφημερίδα The Hindu.

Η κυρία Σουαμινάθαν επισήμανε το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό θετικότητας –βρίσκεται περί το 20%–, το οποίο χαρακτήρισε ένδειξη πως μπορεί να υπάρξουν χειρότερα.

«Τα τεστ είναι ακόμη ανεπαρκή σε μεγάλο αριθμό ομόσπονδων κρατών. Και όταν βλέπεις υψηλά ποσοστά θετικότητας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν κάνουμε αρκετά τεστ. Επομένως, οι απόλυτοι αριθμοί στην πραγματικότητα δεν σημαίνουν τίποτα αν τους πάρουμε αποκομμένους· πρέπει να τους εξετάσουμε με φόντο το πόσα τεστ γίνονται και ποιος είναι ο δείκτης θετικότητας», εξήγησε.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που άρχισαν να μειώνονται στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανακοινώθηκε σήμερα πως υποχώρησαν στα 281.386 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ωστόσο οι θάνατοι παρέμειναν πάνω από το όριο των τεσσάρων χιλιάδων (διαπιστώθηκαν 4.106).

Με τον τρέχοντα ρυθμό, η Ινδία θα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια κρούσματα μέσα σε μία ως δύο ημέρες.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει επίσημα τους 274.390 μέχρι εδώ.

Τα νοσοκομεία σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα αναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να μην δέχονται ασθενείς, ενώ τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.

Οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα με τις νεκρικές πυρές σε χώρους στάθμευσης και πτώματα να ξεφράζονται στις όχθες του Γάγγη ποταμού επέτειναν την αγανάκτηση για τον τρόπο που χειρίστηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι την κρίση.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα επίσημα στοιχεία δεν αντανακλούν τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας στην Ινδία. Αρκετοί ειδικοί τονίζουν πως τόσο οι θάνατοι, όσο και τα κρούσματα ενδέχεται να είναι δέκα φορές πάνω από τους αριθμούς που ανακοινώνονται στη χώρα των 1,35 δισ. κατοίκων.

Η χώρα η οποία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο έχει ανοσοποιήσει πλήρως μέχρι σήμερα 40,4 εκατ. ανθρώπους, με άλλα λόγια μόλις το 2,9% του πληθυσμού. Μόνο την πρώτη δόση έχουν λάβει περίπου 182,9 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε επίσης