Διεθνή

Μιανμάρ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διατάχθηκαν να σταματήσουν να περιθάλπουν ασθενείς με AIDS

«Η πείνα και οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους» αναφέρει ο ΟΗΕ

mianmar

Οι αρχές της Μιανμάρ διέταξαν την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) να διακόψει τη δραστηριότητά της στην πόλη Νταουέι, στα νότια, όπου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες περιθάλπει ασθενείς με AIDS.

«Η διακοπή της δραστηριότητας των MSF μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών μας, σε μια περίοδο που οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν κλονιστεί», τόνισε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία παραμένουν κλειστά, μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ και πολλοί γιατροί απεργούν.

Η MSF εξήγησε στις τοπικές αρχές της Νταουέι ότι «προσπαθεί να κατανοήσει» την απόφασή τους, δεδομένου ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρότατες συνέπειες για τους 2.162 φορείς του AIDS, στους οποίους χορηγεί αντιρετροϊκή θεραπεία, αλλά και για την καταπολέμηση της φυματίωσης. Ζήτησε από τις αρχές της πόλης, της γενέτειρας του ηγέτη της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, να αναθεωρήσουν.

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η πείνα και οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν «μαζικούς θανατους», μετά και τις συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναβρασμό και η οικονομία της έχει παραλύσει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 800 άνθρωποι, σύμφωνα με μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης