Διεθνή

«Βόμβα» από Bloomberg: H Τουρκία να καταλάβει ότι είναι ανεπιθύμητη

Οργή στην Άγκυρα

erdogan

«Η Τουρκία να καταλάβει ότι είναι ανεπιθύμητη», τονίζει το Bloomberg σε άρθρο, το οποίο πυροδότησε νέα ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και όλα αυτά λίγες ώρες προτού συναντηθούν ο Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τουρκικά Μέσα κάνουν λόγο ξεκάθαρα για πρόκληση από την πλευρά των ΗΠΑ. Το Bloomberg στρέφεται ξεκάθαρα κατά του Τούρκου προέδρου, ενώ τον κατηγορεί ότι έχει εγκαταλείψει τη Δύση και μάλιστα έχει ταυτιστεί με συμφέροντα εχθρικά προς τη Δύση.

Μάλιστα καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διακόψει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Το Bloomberg γράφει: «Η Τουρκία δοκιμάζει της αντοχές των ΗΠΑ ανεβάζοντας τη ρητορική της. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει κατηγορήσει ανοικτά τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη το στήριξε επίσης.

Τα παραπάνω υπερβαίνουν οποιαδήποτε παλαιότερη κατηγορία, κάποιες από τις οποίες έχουν εκτοξευθεί και από τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των πραξικοπηματιών».

Ο συντάκτης του άρθρου συνεχίζει γράφοντας ότι «Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν δεν σκέφτηκε να διορθώσει τις κατηγορίες του υπουργού του, πόσο μάλλον να τον τιμωρήσει. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει αγνοήσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις κατά της απόκτησης ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων και στην πραγματικότητα ζητά να αγοράσει ακόμη περισσότερα.

Έχει κλιμακώσει τις αντιπαραθέσεις με μέλη της συμμαχίας, την Ελλάδα (για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) και τη Γαλλία (για τον λιβυκό εμφύλιο). Πιο πρόσφατα, χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της στη συμμαχία για να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας, επιμένοντας το ΝΑΤΟ να περιορίσει τις επικρίσεις στη Λευκορωσία για τον εξαναγκασμό σε προσγείωση ενός αεροσκάφους και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα που επέβαινε σε αυτό».

Το Bloomberg αναφέρει: «Η ιδρυτική διακήρυξη του ΝATO δεν προβλέπει αποβολή μελών του, ωστόσο μπορεί να δοθεί στην Τουρκία το μήνυμα πως είναι πλέον ανεπιθύμητη. Μια καλή αρχή θα ήταν η μείωση του αποτυπώματος της συμμαχίας στο τουρκικό έδαφος, αρχίζοντας με την απόσυρση πυρηνικών όπλων και άλλων στρατηγικών πόρων».

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τερματίζοντας μια αναμονή πέντε μηνών, η οποία αποτελεί ένδειξη των πιο ψυχρών σχέσεων που διατηρούν Άγκυρα και Ουάσινγκτον από τον Ιανουάριο όταν ο Δημοκρατικός ορκίστηκε πρόεδρος.

Δείτε επίσης