Διεθνή

Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο 2020: Ρητή απαγόρευση θεατών

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να «σφραγιστεί» το Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο 2020: Ρητή απαγόρευση θεατών

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες για την απόφαση των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο να απαγορεύσουν την παρουσία θεατών στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Βέβαια, δε θα μπορούσαν να μην αποδεχτούν την ανάγκη της Ιαπωνίας να λάβει δραστικές αποφάσεις για τον περιορισμό της διάδοσης της COVID-19.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, αφού οι μεταλλάξεις ανάγκασαν την Ιαπωνία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα της καθ' όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να «σφραγιστεί» το Τόκιο, όπου εξαπλώθηκε η μετάλλαξη Δέλτα, από το να γίνει σημείο εξάπλωσης νέων μολύνσεων.

Οι φίλαθλοι καλούνται επίσης να μην συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν αθλήματα σε δημόσιους δρόμους, όπως το τριάθλο, αν και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένοι χώροι έξω από τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο ενδεχομένως να επέτρεπαν ένα μικρό αριθμό θεατών.

Η World Athletics, ανακοίνωσε ότι οι αθλητές έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται σε γήπεδα που δεν είναι γεμάτα, αλλά θα ήθελαν να ζήσουν τους «θορυβώδεις θεατές» στο Τόκιο.

«Αυτό είναι απογοητευτικό για όλους», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Για τους ανθρώπους του Τόκιο και της Ιαπωνίας, η ευκαιρία να δουν τους καλύτερους αθλητές του κόσμου να ανταγωνίζονται δεν εμφανίζεται συχνά. Φυσικά, πρέπει να ακούσουμε και να τηρήσουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες, επειδή αυτός ο ιός επηρεάζει διαφορετικά τις χώρες και τις περιοχές. Σε αυτό που όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε στον αθλητισμό είναι στη λήψη γενναίων αποφάσεων που είναι συνήθως δύσκολες».

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας υγρού στίβου, Χουσεΐν Αλ Μουσαλάμ, ήλπιζε να δει τα κλειστά να καλύπτουν «όχι λιγότερο από 50%» της χωρητικότητας τους, αλλά η σημερινή απόφαση «πάρθηκε από το Τόκιο 2020 και τις ιαπωνικές αρχές», όπως δήλωσε, προσθέτοντας: «Η FINA είναι πεπεισμένη ότι οι αθλητές της κολύμβησης θα προσφέρουν μεγάλο ανταγωνισμό στον κόσμο που θα παρακολουθήσει τους αγώνες τους από τα σπίτια του».

Τέλος, η Ένωση αθλητών της Γερμανίας χαρακτήρισε την απόφαση των διοργανωτών «λογική και κατάλληλη ενόψει της πανδημίας».

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να επιταχύνουν τα ποσοστά μόλυνσης σε εθνικό επίπεδο, ούτε πρέπει να γίνουν παγκόσμια απειλεί με υπερκατανεμητές», ανέφερε στην ανακοίνωση της, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γενικά, οι διοργανωτές δεν πρέπει να αφιερώνουν κανένα κόστος και προσπάθεια ως μέρος του καθήκοντός τους να φροντίζουν για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Αυτό ισχύει επίσης για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης