Διεθνή

Προκαλεί η Τουρκία: Έβγαλε πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται τουρκικά πολεμικά πλοία και σύμφωνα με τα Μέσα της Κύπρου πρόκειται για δύο φρεγάτες και μια κορβέτα

toyrkika_ploia

Η Τουρκία προκαλεί για μία ακόμα φορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Άγκυρα παρατείνει τη Navtex που είχε εκδώσει στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό να εμποδίσει τις έρευνες του Nautical Geo, καθώς αν το επιτρέψει είναι είναι σαν να δέχεται ότι εκεί είναι η κυπριακή ΑΟΖ σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται, ότι δηλαδή είναι δική της υφαλοκρηπίδα.

Μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται τουρκικά πολεμικά πλοία και σύμφωνα με τα Μέσα της Κύπρου πρόκειται για δύο φρεγάτες και μια κορβέτα.

Άμεση και ξεκάθαρη απάντηση αναμένεται να δώσει η Αθήνα στη νέα εμπρηστική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ που αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου λόγω της στρατιωτικοποίησης τους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δύο θα είναι τα πεδία της απάντησης: Η πρώτη είναι η νομική πτυχή, αφού στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ κυριαρχίας και αποστρατικοποίησης.

Είναι έωλο το τουρκικό επιχείρημα, αφού δεν παραχωρείται πουθενά στον κόσμο κυριαρχία υπό όρους.

Το δεύτερο πεδίο απάντησης, είναι το πολιτικό, αυτό που επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας. Δεν νοείται η Τουρκία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά, και έχει θέσει casus belli εδώ και δεκαετίες για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, να μιλά για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Δείτε επίσης