Διεθνή

Κορωνοϊός: Το Σίδνεϊ θα υποδέχεται πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες από τον Νοέμβριο

Τα σύνορα της Αυστραλίας έκλεισαν πριν από 19 μήνες για εμποδιστεί η διασπορά του κορωνοϊού

sidney

Το Σίδνεϊ θα άρει την υποχρεωτική καραντίνα για τους διεθνείς ταξιδιώτες από τον Νοέμβριο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, αφού τα αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας αίρονται ταχύτερα του αναμενομένου.

Τα σύνορα της Αυστραλίας έκλεισαν πριν από 19 μήνες για εμποδιστεί η διασπορά του ιού, γεγονός που εμπόδισε την έλευση ακόμη και των δεκάδων χιλιάδων Αυστραλών που βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Επί του παρόντος, οποιοσδήποτε θέλει να πάει στην Αυστραλία χρειάζεται ειδική άδεια, ενώ πρέπει να καταβάλλει αρκετές χιλιάδες δολάρια για να εγκλειστεί σε δωμάτιο καραντίνας ξενοδοχείου για 14 ημέρες.

Αλλά ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο Ντόμινικ Πέροτετ, ανήγγειλε ότι από 1ης Νοεμβρίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην πολιτεία θα πρέπει απλά να προσκομίζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα προτού επιβιβαστούν στην πτήση τους, ενώ δεν θα υποχρεούνται πια να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους.

«Για τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, το Σίδνεϊ και η Νέα Νότια Ουαλία θα ανοίξουν», είπε. «Η καραντίνα στα ξενοδοχεία ανήκει στο παρελθόν. Θα είναι μια σημαντική ημέρα για τη πολιτεία μας».

Στο πλαίσιο του λεγόμενου οδικού χάρτη της άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, τα σύνορα θα ανοίξουν προοδευτικά σε όλη τη χώρα τον Νοέμβριο, αλλά μόνο οι Αυστραλοί και οι μόνιμοι κάτοικοι θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα και θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Πέροτετ υποδεικνύουν πως το άνοιγμα θα είναι πολύ πιο ευρύ στη Νέα Νότια Ουαλία, που θέλει να αρχίσει να υποδέχεται και πάλι ξένους τουρίστες.

Η αναγγελία αφήνει να εννοηθεί το εξής παράδοξο: οι κάτοικοι του Σίδνεϊ θα μπορούν να ταξιδέψουν στο Παρίσι, ή στην Αθήνα — αλλά όχι στο Περθ, αφού τα σύνορα της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας με την υπόλοιπη χώρα παραμένουν κλειστά.

Το lockdown 100 και πλέον ημερών στο Σίδνεϊ ήρθη την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα σταδιακά χαλαρώνουν.Η Νέα Νότια Ουαλία κατέγραψε 399 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμό πολύ χαμηλότερο από τα 1.599 που κατέγραφε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στη γειτονική πολιτεία Βικτόρια, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού παρέμειναν κοντά στο ζενίθ, μολονότι οι αρχές ετοιμάζονται επίσης να χαλαρώσουν τα μέτρα στην πρωτεύουσά της, τη Μελβούρνη, αφού ο εμβολιασμός πλησιάζει πλέον το ορόσημο που κατ’ αυτές κάνει τη διαφορά.

Επιβεβαιώθηκαν 2.179 κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Βικτόρια, τα περισσότερα στη Μελβούρνη, από τα 2.297 –το ρεκόρ– της προηγουμένης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης