Διεθνή

Γερμανία: Η «γραμματέας του κακού» δικάζεται για εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Κατηγορείται για συνεργεία σε φόνο περισσοτέρων από 10.000 ατόμων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

trial

Μια 96χρονη πρώην γραμματέας ναζιστικών στρατοπέδων, που προσπάθησε να αποφύγει τη δίκη της, εμφανίστηκε τελικά στο δικαστήριο δεμένη σε μια καρέκλα ασθενοφόρου.

Η Ίρμγκαρντ Φίρχνερ, γνωστή με το προσωνύμιο «η γραμματέας του κακού» δεν αποκάλυψε του πρόσωπο της, αφού το είχε καλύψει με ένα μαντήλι και μεγάλα γυαλιά ηλίου. Βρίσκεται σε δίκη για συνεργεία στο φόνο περισσοτέρων από 10.000 ανθρώπων στο στρατόπεδο Στάτχοφ στην, κατεχόμενη από τους Ναζί, Πολωνία ανάμεσα στο 1943 και το 1945. Ήταν μόλις 18 χρονών όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο στρατόπεδο στην ακτή της Βαλτικής και είναι η πρώτη γυναίκα που δικάζεται για εγκλήματα που σχετίζονται με το Τρίτο Ράιχ.


Την ώρα που εκείνη παρακολουθούσε, φέρνοντας συχνά το χέρι της στο στόμα της, όσα τρομερά και φοβερά ακούγονταν εναντίον της, το δικαστήριο πληροφορούνταν για τους δήθεν γιατρούς που μετρούσαν το ύψος των κρατουμένων για να τους σκοτώσουν μαζικά με μια σφαίρα στο κεφάλι λίγο αργότερα και για τον βασανιστικό θάνατο τους με το δηλητηριώδες αέριο Κυκλώνας Β. Ήταν τόσος μεγάλος ο πόνος όσων βίωσαν το τελευταίο βασανηστήριο, που πολλοί έγδερναν το δέρμα τους ή έβγαζαν τα μαλλιά τους.

Η Φίρχνερ, παρότι 100 χρονών σήμερα, δικάζεται σε δικαστήριο για εφήβους λόγω του νεαρού της ηλικίας της, όταν σημειώθηκαν τα παραπάνω εγκλήματα. Το στρατόπεδο Στάτχοφ, που βρίσκεται κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Πολωνίας, Γκντάνσκ, ήταν το πρώτο που χτίστηκε εκτός Γερμανίας το 1939. Στα 6 χρόνια της λειτουργίας του, μέχρι τον Μάιο του 1949 οπότε η χώρα απελευθερώθηκε από τους συμμάχους, 110.000 άνθρωποι είχαν περάσει τις πύλες του, εκ των οποίων οι 65.000 βρήκαν τραγικό θάνατο.


Σε επιστολή της πριν τη δίκη, η ίδια είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να μην παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Το γεγονός ότι προσπάθησε να αποφύγει την παρουσία της στο εδώλιο, ακόμα και δραπετεύοντας τελευταία στιγμή, είναι «περιφρόνηση προς του επιζώντες και το γράμμα του νόμου», έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος International Auschwitz Committee, Κρίστοφερ Χέμπνερ. «Υγιής αρκετά για να δραπετεύσει, υγιής αρκετά για να δικαστεί», έγραψε στο Twitter ο Εφραίμ Ζούροφ, Αμερικανοεβραίος κυνηγός των Ναζί για 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της η δίκη της Φίρχνερ θα επικεντρωθεί στο αν εκείνη γνώριζε για τα εγκλήματα που γίνονταν εντός του στρατοπέδου ή απλά εκτελούσε τις γραμματειακές εντολές των ανωτέρων της. Η κατηγορούμενη θα εμφανιστεί και πάλι στο δικαστήριο στις 26 Οκτωβρίου.

Πηγή: dailymail.co.uk

Δείτε επίσης