Διεθνή

Σύγκρουση Ουάσινγκτον - Πεκίνου για τη συμμετοχή της Ταϊβάν στο σύστημα του ΟΗΕ

«Η Ταϊβάν αποτελεί σημαντικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών και υπόδειγμα δημοκρατίας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν

201103-joe-biden-cs-124p

Η Κίνα απέρριψε σήμερα την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών να δοθεί στην Ταϊβάν καθεστώς «σημαντικής συμμετοχής» στον ΟΗΕ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύθηκε να υπερασπισθεί το νησί απέναντι σε ενδεχόμενη κινεζική επίθεση.

«Η Ταϊβάν αποτελεί σημαντικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών και υπόδειγμα δημοκρατίας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν εν μέσω όξυνσης της έντασης με το Πεκίνο με θέμα την Ταϊβάν.

Με ανακοίνωσή του κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο «να υποστηρίξει την πρόταση της σημαντικής και ισχυρής συμμετοχής της Ταϊβάν στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας», θεωρώντας ότι η συμβολή της είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση πλήθους παγκόσμιων προβλημάτων.

Η αντίδραση του Πεκίνου δεν άργησε να έρθει: «Η Ταϊβάν δεν έχει κανένα δικαίωμα συμμετοχής στον ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν υπενθυμίζοντας ότι μόνο τα κυρίαρχα κράτη μπορούν να ενταχθούν στον ΟΗΕ.

Η πολεμική ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις του Ειρηνικού κλιμακώνεται μόλις μετά τους πανηγυρικούς εορτασμούς από το κομμουνιστικό καθεστώς του Πεκίνου της 50ής επετείου της ένταξης στον ΟΗΕ της Κίνας , η οποία κατέλαβε την έδρα που κατείχε μέχρι τότε η Ταϊβάν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ταϊβάν «σε ορισμένους ειδικούς οργανισμούς του ΟΗΕ» είχε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος της πεντηκονταετίας αυτής, επεσήμανε ωστόσο ότι πρόσφατα αυτή η συμμετοχή έγινε αδύνατη, κυρίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον αποκλεισμό στην αντίθεση της Κίνας χωρίς να την κατονομάσει.

«Ο αποκλεισμός της Ταϊβάν εμποδίζει το σημαντικό έργο του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του», επέμεινε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ταϊβάν στο σύστημα του ΟΗΕ «δεν αποτελεί πολιτικό ζήτημα, αλλά θέμα πραγματισμού» και είναι συμβατή με το δόγμα της Ουάσινγκτον απέναντι στο νησί και την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης