Διεθνή

Επιβίωσε από την πρόταση μομφής ο Ζάεφ αλλά είναι επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας

Επιβίωσε με μώλωπες και ρωγμές αφού είναι κυβέρνηση μειοψηφίας με 59 έδρες

zaef

Ο Ζόραν Ζάεφ επιβίωσε από την πρόταση μομφής, αλλά με μώλωπες και ρωγμές αφού είναι κυβέρνηση μειοψηφίας με 59 έδρες, ενώ η αντιπολίτευση διαθέτει 60, ενώ ένας βουλευτής δεν ξεκαθάρισε ακόμη τα σχέδια του…

Κάτι που καθιστά αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησής του σε βάθος χρόνου. Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι ο Ζάεφ θα επιχειρήσει να μεγαλώσει την πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού επιχειρώντας ανοίγματα σε βουλευτές της αντιπολίτευσης πλην εθνικιστών, κάτι που φαίνεται ότι ενστερνίζεται και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως εκτίμηση.

Πάντως χθες έπεσε στο κενό η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ λόγω έλλειψης απαρτίας στη συνεδρίαση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ πλέον ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αφού ο συνασπισμός υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) διαθέτει 43 βουλευτές ενώ15 βουλευτές διαθέτει το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και έναν το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση. Στο σύνολό τους, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατέχουν σήμερα μόλις 59 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ για την πλειοψηφία απαιτούνται 61.

Η αντιπολίτευση διαθέτει 59 βουλευτές συν τον Αλβανό βουλευτή Καστριότ Ρετζέπι που “εξαφανίστηκε” και δεν προσέθεσε την ψήφο του στις ψήφους των αντιπολιτευομένων κομμάτων.

Ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE διαθέτει 44 έδρες, ο συνασπισμός των αλβανικών κομμάτων Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική 12, το BESA 2 (ήταν τρεις με τον Καστριότ Ρετζέπι, που όμως δεν είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει στο εξής) και το κόμμα Levica («Αριστερά») 2 βουλευτές.

Το χρονικό

Οι 60 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού απείχαν από τη συνεδρίαση και στην αίθουσα της Βουλής σε μια προσπάθεια να μην ξεκινήσει η διαδικασία. Στην αίθουσα παρίσταντο 60 βουλευτές, ενώ για να ξεκινήσει η διαδικασία απαιτούνταν η πλειοψηφία δηλαδή 61 βουλευτές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Βουλής, ο Ταλάτ Τζαφέρι, μετά από μακρά διακοπή της συνεδρίασης, να ανακοινώσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ότι δεν κατέστη δυνατή η εξέταση της πρότασης μομφής και η ψηφοφορία επ’ αυτής και ως εκ τούτου η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της.

Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης όπως προαναφέραμε, απουσίασε ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, του μικρού αλβανικού κόμματος BESA, ο οποίος νωρίτερα χθες με ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετείχε επειδή θεωρεί αχρείαστη για τη χώρα μια πολιτική κρίση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

«Η διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους μου και του κινήματος BESA. Δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζάεφ και εξαιτίας της διαδικασίας και των ισχυρών μηνυμάτων από στρατηγικούς εταίρους, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τα οποία μου διαβιβάσθηκαν από υψηλόβαθμους διπλωμάτες, ότι η χώρα έχει μεγάλες πιθανότητες να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αποφάσισα να μη συμμετάσχω σε αυτή τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, στην οποία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ένας ζωτικής σημασίας στόχος της χώρας. Ως πολιτικός και ευσυνείδητος βουλευτής κατέληξα σε μια δύσκολη απόφαση, με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, η οποία δεν έχει ανάγκη πολιτική κρίση σε αυτή τη σημαντική περίοδο», ανέφερε ο Κατσριότ Ρετζέπι.

Τόσο η ηγεσία των εθνικιστών όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του BESA, άφησαν υπόνοιες ακόμη και για… «απαγωγή» του Καστριότ Ρετζέπι, διερωτώμενα αν κινδυνεύει η ζωή του.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Ρετζέπι, απρόσμενα πρόσωπο της ημέρας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του διαβεβαίωσε ότι είναι καλά και ασφαλής και πως θα εμφανιστεί δημοσίως αφού εκλείψουν, όπως σημείωσε, οι απειλές που δέχεται από

Το μικρό κόμμα BESA διαθέτει τρεις βουλευτές. Ως την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ, όμως αποχώρησε από αυτόν και συντάχθηκε με την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις

Ο Αλεξάνταρ Νικόλοσκι, ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής, ενώ αποχωρούσαν ήδη οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αξίωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, κρίνοντας πως αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη για τη χώρα.

Ο κ. Νικόλοσκι επιχειρηματολόγησε ότι έχει δημιουργηθεί πλέον κλίμα πολιτικής αστάθειας, καθώς, όπως τόνισε, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι πια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν έχει τη «νομιμοποίηση» να ασκεί την εξουσία.
Από την δική του πλευρά του ο Γιόβαν Μίτρεφσκι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), δήλωσε ότι ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν πρέπει να αναζητά άλλοθι για να δικαιολογήσει την αποτυχία της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης, καθώς όπως είπε, αυτός φέρει ακέραιη την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Ο κ. Μίτρεφσκι ανέφερε ακόμη ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα αυξήσει τις έδρες και τη δύναμή της στη Βουλή – αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιος ή κάποιοι βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να μεταπηδήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Νέα πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση μπορεί να κατατεθεί μετά την παρέλευση τριών μηνών, εκτός εάν έχει εξασφαλισμένη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή, πρόταση δυσπιστίας μπορεί να κατατεθεί ανά πάσα στιγμή.
Κυβέρνηση μειοψηφίας.

Δείτε επίσης