Διεθνή

Κυπριακό: Παρασκηνιακές προετοιμασίες για νέες συνομιλίες στη «σκιά» του Κραν Μοντάνα – Ποιος είναι ο νέος Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ με ρόλο «κλειδί»

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, με αναβαθμισμένο ρόλο, αφού θα είναι και Αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό

mondana

Η κυπριακή και η ελληνική πλευρά θα επιμείνουν στις θέσεις που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, ενώ η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιμείνουν στις θέσεις που υπονόμευσαν την τελευταία σοβαρή διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά.

Στη σκιά των σημαντικών αποκαλύψεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο, αναφορικά με το «βρώμικο παιχνίδι» σε βάρος κυρίως της κυπριακής αντιπροσωπείας αλλά και της ελληνικής από τον κ. Αϊντε στενό συνεργάτη του ΓΓ του ΟΗΕ, στο Κραν Μοντανά, υπάρχει εκ νέου κινητικότητα στο Κυπριακό, και ξεκινούν υπογείως οι προετοιμασίες για έναν νέο γύρο συνομιλιών.

Η αλήθεια είναι πως η αισιοδοξία δεν περισσεύει στην Λευκωσία και την Αθήνα εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει την αρμόζουσα απάντηση από την Ευρώπη. Για την ώρα τουλάχιστον…

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο νησί (UNFICYP), Κόλιν Στιούαρτ, με αναβαθμισμένο ρόλο αφού θα είναι και Αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο Καναδό διπλωμάτη, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε καίριες θέσεις και διαχειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις με επιτυχία, όπως λένε οι πληροφορίες που έχουν οι Κύπριοι.

Οι πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι η νυν Ειδική Αντιπρόσωπος και επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα αποχωρήσει από τη θέση της στις 30 Νοεμβρίου.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χθες με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη και εξέτασαν τις επόμενες κινήσεις τους. Η κυπριακή και η ελληνική πλευρά θα επιμείνουν στις θέσεις που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, ενώ η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιμείνουν -όπως έχει δείξει η ρητορική τους- στις θέσεις που υπονόμευσαν την τελευταία σοβαρή διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί αυτό που ζητούν που η Τουρκική και η τουρκο-κυπριακή πλευρά, δηλαδή μία λύση για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Διεθνούς Νομιμότητας.

“Οι προτάσεις εκτός του πλαισίου της Διεθνούς Νομιμότητας δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης” διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, “για να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου”.

Σύμφωνα με το Νίκο Δένδια “το όραμα μας παραμένει μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένη από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες”.

Οι κινήσεις του Στιούαρτ


Ο διάδοχος της Σπέχαρ, Κόλιν Στιούαρτ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Επίσης θα συναντηθεί με τους αρχηγούς διπλωματικών αποστολών στο νησί, των οποίων οι χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, όπως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα πραγματοποιήσει επαφές και με μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.

Αργότερα ο κ. Στιούαρτ θα έχει επίσης συναντήσεις με τις ηγεσίες πολιτικών κομμάτων καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και στις δυο κοινότητες.Ο διορισμός του κ. Στιούαρτ ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο Καναδός διπλωμάτης διαθέτει πείρα πέραν των 28 χρόνων σε ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας καθώς και διεθνών υποθέσεων.

Πρόσφατα υπηρέτησε ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ για το Δημοψήφισμα στη Δυτική Σαχάρα την περίοδο 2017 - 2021. Προηγουμένως υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Επικεφαλής του Επιτελείου του Γραφείου του ΟΗΕ στην Αφρικανική Ένωση στην Αντίς Αμπέμπα, καθώς και σε διάφορες αποστολές του ΟΗΕ, όπως επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων στην αποστολή του ΟΗΕ στο Τιμόρ-Λέστε μεταξύ 2007 και 2009. Ήταν μέλος της καναδικής διπλωματίας την περίοδο 1990 – 1997.

Δείτε επίσης