Διεθνή

«Κατέβηκε» το βίντεο κλιπ της Τουρκάλας τραγουδίστριας στα Βαρώσια – Τα «συγχαρητήρια» από Τατάρ

20355223_0_0_1000_563_1920x0_80_0_0_0a352220672b732cd397e9e82cec1aba

Σε μαζικές αναφορές προχώρησαν οργισμένοι ελληνοκύπριοι χρήστες του Youtube με αποτέλεσμα να «κατέβει» το προκλητικό βίντεο κλιπ της Nihayet που γυρίστηκε στα Βαρώσια ενώ ο Τατάρ συνεχάρη την καλλιτέχνη

Αυτό αποκάλυψε η ίδια κατά τη βιντεοκλήση που είχε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συνεχάρη την τραγουδίστρια και τους συνεργάτες της για το αποτέλεσμα και χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ως απερίσκεπτες. Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από την επίθεση.

«Η ανοχή στην τέχνη και τις διαφορές είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του πολιτισμού… Αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Τόνισε, επίσης, ότι «η τέχνη είναι μια οικουμενική γλώσσα κι είπε ότι αυτή η νοοτροπία, που δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε ένα έργο τέχνης που παράγεται, είναι η μεγαλύτερη απειλή τόσο για την περιοχή όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και την τέχνη».

Ο Τατάρ είπε στην τραγουδίστρια ότι δεν είναι μόνη και της εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Επεσήμανε ότι αυτός άνοιξε την περιοχή και «έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψουν στις περιουσίες τους» όσοι ήθελαν.

Δείτε αναλυτικάhttps://twitter.com/nihayetmusic/status/1462039580526489602

Το βίντεο κλιπ που προκάλεσε τις αντιδράσεις


Η νεαρή ράπερ με το συγκρότημα της λικνίζεται σε μία αμμουδιά. Στο βάθος του βίντεο διακρίνονται ερείπια και χαλάσματα. Τίποτα δε θα φαινόταν περίεργο αν η δημοφιλής τουρκοκύπρια ράπερ Nihayet , γνωστή και ως «Νίνι», δε γύριζε το video clip στα Βαρώσια.


Η ηγεσία του ψευδοκράτους έδωσε άδεια στην τραγουδίστρια να πάει στην περίκλειστη πόλη, την οποία ο Ερντογάν, επιθυμεί να ανοίξει. Καθόλου τυχαίο δε θεωρείται ότι το θέμα ήρθε στην δημοσιότητα την επόμενη μέρα από την επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους.

Προκλητική η αντίδραση της τραγουδίστριας


Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Στο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Η τουρκοκύπρια Νίνι εξόργισε τους Έλληνες», η τραγουδίστρια δέχτηκε έντονες επικρίσεις στις σελίδες της στα κοινωνικά δίκτυα.


«Λυπάμαι που έγινε κάτι τέτοιο. Καταλαβαίνω ότι οι νέοι δεν ξέρουν τι έχει συμβεί στο παρελθόν αλλά θα έπρεπε να ξέρουν ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών που παραμένουν έξω από τα σπίτια τους λυπούνται που βλέπουν κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Είναι η χειρότερη ιδέα να γυριστεί το βίντεο στην πόλη μας, την Αμμόχωστο. Εκεί γεννήθηκα και πέρασα την παιδική μου ηλικία. Εκδιωχθήκαμε από τα σπίτια μας με τους γονείς μας το 1974 από τον Τουρκικό στρατό!», λέει η Γιόλα Τσιρπονούρι, που έμενε εκεί.

Την οργή του εξέφρασε και ο δήμαρχος της Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου. «Αυτό μας προκαλεί οργή, λύπη, αγανάκτηση διότι επέλεξαν να γυρίσουν ένα φιλμάκι για ένα τραγούδι μέσα στην περίκλειστη περιοχή και κυρίως μπροστά από το Λύκειο Ελληνίδων που ήταν η κοιτίδα του πολιτισμού πριν το 74. Θα διαμαρτυρηθούμε στο Youtube ότι είναι σε μία περιοχή η οποία είναι κατειλημμένη και θα ζητήσουμε να το κατεβάσουν», είπε.

Η απάντηση της τραγουδίστριας είναι ακόμα πιο προκλητική.

«Δεν περίμενα μια τέτοια ρατσιστική αντίδραση. Δεν έδωσα πολιτικό μήνυμα, ήθελα απλώς να αναγνωριστεί το Μαράς (σ.σ. τα Βαρώσια)», ανέφερε.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ανοίγει μερικώς τα Βαρώσια, δηλαδή μόνο το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου στον Νότο.

Ο Tούρκος Πρόεδρος σε μία ακόμα προκλητική κίνηση τον περασμένο Ιούλιο, προχώρησε στον καθαρισμό δύο περιοχών φέρνοντας τη διεθνή κοινότητα προ τετελεσμένων

Δείτε επίσης