Διεθνή

Νότια Κορέα: Πέθανε ο πρώην δικτάτορας Τσαν Ντου-χουάν

san-tzou-xan

Ο Τσαν Ντου-χουαν, πρώην δικτάτορας της Νότιας Κορέας πέθανε σήμερα Τρίτη σε ηλικία 90 ετών.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία απεβίωσε στο σπίτι του στη Σεούλ, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, το Yonhap.

Το στρατιωτικό καθεστώς του Τσαν Ντου-χουάν επέβλεψε μια περίοδο σθεναρής οικονομικής ανάπτυξης στη Νότια Κορέα, με τους ανθρώπους ωστόσο να υποφέρουν.

Είχε εξάλλου καταφέρει να εξασφαλίσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988 στη Σεούλ.

Έχει χαρακτηριστεί επίσης «χασάπης της Γκουάνγκτζου», καθώς κατέσφαξε την εξέγερση που είχε εκδηλωθεί στην πόλη αυτή.

Ποιος ήταν ο Τσαν Ντου-χουάν


Κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1979, όταν ο πρόεδρος Παρκ Τσανγκ-χι δολοφονήθηκε και κυβέρνησε από το 1980 ως το 1988, πατάσσοντας την αντιπολίτευση. Παραμένει μία από τις πιο μιισητές μορφές της δικτατορίας.

Τα γεγονότα στην Γκουάνγκτζου


Ο πρώην δικτάτορας ήταν επίσης γνωστός με το προσωνύμιο «ο χασάπης της Γκουάνγκτζου», διότι διέταξε τον στρατό να πνίξει στο αίμα την εξέγερση εναντίον της χούντας σε αυτή την πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων –νεκρών και «εξαφανισθέντων»– έκανε λόγο για περίπου 200, όμως αγωνιστές κατά της δικτατορίας θεωρούν πως ήταν πολλαπλάσιος. Πιστεύεται πως έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές.

Το 1996, καταδικάστηκε για προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο, εν μέρει για τα γεγονότα στην Γκουάνγκτζου. Όμως η θανατική ποινή μετατράπηκε στην έφεση και αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν προεδρικής χάριτος.

Ο Τσαν Ντου-χουάν παρέμεινε αμετανόητος για τη σφαγή. «Είμαι βέβαιος ότι θα έκανα τις ίδιες ενέργειες εάν προέκυπτε η ίδια κατάσταση», είχε καταθέσει στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της «δίκης του αιώνα», όπως έχει μείνει γνωστή.

Πέθανε μια εβδομάδα πριν την εκδίκαση της έφεσης


Το 2020, ο Τσουν καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή οκτάμηνης φυλάκισης με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση εκλιπόντα αγωνιστή για τη δημοκρατία, καθολικού ιερέα, με τα απομνημονεύματά του, βιβλίο το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2017.

Οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε επίσης