Διεθνή

Πορτογαλία: Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εκλέγει τον πρόεδρό του

portogalia_vouli

Το κόμμα αποτελείται από 50.000 μέλη.

Τον επικεφαλής τους εκλέγουν σήμερα τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία.

Αυτός που θα εκλεγεί θα είναι αντίπαλος του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Στις εσωτερικές εκλογές για τον νέο επικεφαλής του PSD αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, ο Ρούι Ρίο, πρώην δήμαρχος του Πόρτο, και ο ευρωβουλευτής Πάουλο Ρανγκέλ.

Τα περίπου 50.000 μέλη του κόμματος καλούνται να ψηφίσουν από τις 14:00 ως τις 20:00 τοπική ώρα, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ.

Ο Ρίο, που εξελέγη στην προεδρία του PSD το 2018, διεκδικεί την επανεκλογή του, ενώ ο Ρανγκέλ είχε θέσει υποψηφιότητα και το 2010 χωρίς επιτυχία.

Ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών θα αναλάβει επισήμως την προεδρία του κόμματος στη διάρκεια του συνεδρίου του PSD, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 ως τις 19 Δεκεμβρίου στη Λισαβόνα, και θα το οδηγήσει στις πρόωρες εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, οι οποίες προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλιστών του Κόστα και της ριζοσπαστικής αριστεράς εξαιτίας του προϋπολογισμού.

Δείτε επίσης