Διεθνή

BBG: Στο μικροσκόπιο ο «ασθενής μηδέν» της Όμικρον - Πιθανόν ανοσοκατασταλμενος με HIV/AIDS

bo

Η νέα παραλλαγή έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα και προκαλεί τρόμο.

Προβληματισμός υπάρχει σε όλο τον πλανήτη, αναφορικά με τη νέα παραλλαγή Omicron, τα ίχνη της οποίας προσπαθούν να αναλύσουν οι επιστήμονες, με πολύ πιθανό το σενάριο να εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης, ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή εντοπίστηκε την περασμένη Τρίτη και επισημάνθηκε ως ανησυχητική από τον ΠΟΥ, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεών της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας επιστήμονας στο UCL Genetics Institute του Λονδίνου, ο Francois Balloux, σε δήλωσή του στο Science Media Centre τόνισε ότι η νέα μετάλλαξη πιθανώς να εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης, ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής HIV/AIDS που δεν ακολουθεί θεραπεία.

Αναφορικά με τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Η παραλλαγή έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα.

Μια τόσο δραματική αλλαγή έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό μπορεί να μην ταιριάζουν πλέον καλά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Βάσει των γνώσεων για τη λίστα των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο ιός θα είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.

Παράλληλα, οι μεγάλες εταιρείες που σχεδίασαν τα επιτυχημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Moderna, AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, ουσιαστικά, ανακοίνωσαν ότι πολύ σύντομα θα αποδειχθεί αν τα υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν και πως μπορούν να αναπροσαρμόσουν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών τα εμβόλια ώστε να «χτυπούν» τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ένας από τους πλέον πεπειραμένους ειδικούς της Βρετανίας, ο Άντριου Πόλαρντ, υποστήριξε πάντως ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα «επανεκκινήσει» την πανδημία. Ο Πόλαρντ, που διηύθυνε την ομάδα της Οξφόρδης κατά τη δημιουργία του εμβολίου της AstraZeneca, μίλησε στο ραδιόφωνο του BBC και είπε ότι οι μεταλλάξεις που εμφανίζει η παραλλαγή Όμικρον είναι μεν πολλές, αλλά τα εμβόλια μπορεί να είναι ακόμη αποτελεσματικά. «Οι μεταλλάξεις είναι σε σημεία της πρωτεϊνικής ακίδας (spike protein) που είχαμε δει και σε άλλες παραλλαγές» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό μάς δείχνει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Alpha, στη Beta, στη Gamma και τη Delta» τόνισε ακολούθως.

Ο Πόλαρντ τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το εμβόλιο να λειτουργεί και σε αυτή τη μετάλλαξη σε ό,τι αφορά τη σοβαρή νόσηση, κάτι που θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες για να επιβεβαιωθεί. Σε εκείνο το σημείο τόνισε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να επανεκκινηθεί η πανδημία σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό.

Δείτε επίσης