Διεθνή

Μάχη «γιγάντων» για εμβόλιο και κατά της «Όμικρον»

ομικρον-εμβολια
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ξεκίνησε η μάχη των φαρμακευτικών για τη δημιουργία νέων ή την αναπροσαρμογή των γνωστών εμβολίων, έτσι ώστε να καλύπτεται και η μετάλλαξη «Όμικρον»

Τη στιγμή που η μετάλλαξη «Όμικρον» τριγυρίζει ανά τον πλανήτη, η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που υπάρχουν στη «φαρέτρα», όσον αφορά την προστασία που παρέχουν και έναντι του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Τόσο ο Φάουτσι στις ΗΠΑ όσο και ο ΕΜΑ επισημαίνουν πως καθαρή εικόνα για την «Όμικρον» θα έχουμε σε δύο εβδομάδες, αναφορικά με την μεταδοτικότητά της, την επικινδυνότητά της, το προφίλ των ατόμων που προσβάλλει, αλλά και τον ρόλο των εμβολίων απέναντι σε αυτή.

Την ίδια ώρα, πάντως, κολοσσοί στον χώρο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας αφενός δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αφετέρου ρίχνονται στη «μάχη» για τη δημιουργία νέων ή την αναπροσαρμογή των γνωστών σκευασμάτων, έτσι ώστε να καλύπτουν και τη μετάλλαξη «Όμικρον».

«Βόμβα» έσκασε η Moderna

Χθες, ο CEO της Moderna με μία δήλωση – βόμβα οδήγησε στα τάρταρα τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος Stephane Bancel προέβλεψε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης από όσο τα προηγούμενα στελέχη, ενώ είπε ότι θα χρειαστούν μήνες για μπορέσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να παρασκευάσουν νέα εμβόλια, ειδικά για την παραλλαγή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση.

«Δεν υπάρχει κόσμος, νομίζω, όπου [η αποτελεσματικότητα] θα είναι στο ίδιο επίπεδο … που είχαμε με τη μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε ο Bancel στους Financial Times σε συνέντευξή του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Ενώ πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα είναι μια σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει … λένε “αυτό δεν θα είναι καλό”».

Δεν καλύπτει… μάλλον την «Όμικρον», λέει η Regeneron

Από την πλευρά της, η Refeneron τόνισε ότι προηγούμενες αναλύσεις της δείχνουν ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της κατά του κορωνοϊού, αλλά και παρόμοια φάρμακα, ενδέχεται να έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής «Όμικρον».

Για την ακρίβεια, η φαρμακευτική εταιρεία υπογράμμισε ότι η ανάλυση δείχνει πως οι ατομικές μεταλλάξεις, που είναι παρούσες στην παραλλαγή «Όμικρον», δείχνουν «ότι μπορεί να υπάρχει μειωμένη εξουδετερωτική δράση τόσο της ανοσίας που προκαλείται από το εμβόλιο όσο και εκείνης που προσφέρεται από τα μονοκλωνικά αντισώματα».

Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχουν άμεσα δεδομένα σχετικά με την αντίσταση της «Όμικρον» στην ανοσία, που αποκτάται από εμβόλια και μονοκλωνικά αντισώματα.

Η Merck όμως δίνει ελπίδες

Αντίθετα, η Merck ανακοίνωσε ότι το χάπι της κατά του κορωνοϊού με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη αναμένεται να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι κάθε μετάλλαξης του ιού.

Το φάρμακο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics, έχει αντιικές ιδιότητες έναντι μεταλλάξεων του κορωνοϊού όπως η «Δέλτα», δήλωσε η Ντάρια Χαζούντα, αντιπρόεδρος της Merck και επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και εμβολίων.

Ο «κολοσσός» υπόσχεται λύση σε 100 ημέρες

Στο μεταξύ, την ετοιμότητα της Pfizer να παρουσιάσει ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση της «Όμικρον» σε διάστημα 100 ημερών, αν χρειαστεί, εξέφρασε ξανά ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείες τόνισε εκ νέου ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την κάθε νέα παραλλαγή του ιού που εμφανίζεται, παραμένει ο εμβολιασμός. Παράλληλα, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ποσότητα του αντιικού χαπιού που μπορεί να παράγει η Pfizer.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή, όπως η Όμικρον. Από τις μελέτες που έχουμε κάνει για τις Βήτα και Δέλτα, έχουμε θεσπίσει μια προσέγγιση για την ανάπτυξη και παραγωγή παραλλαγμένων εκδόσεων του εμβολίου μας σε περίπου 100 μέρες, αν χρειαστεί, οι οποίες θα τίθενται προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές», σημείωσε ο ίδιος.

Έγκριση σε 3-4 μήνες δίνει ο ΕΜΑ

Με φόντο την παραπάνω «κούρσα», ο ΕΜΑ δηλώνει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια εντός 3 ή 4 μηνών, εφόσον χρειαστεί.

Όπως δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού,τα υπάρχοντα εμβόλιο εξακολουθούν να παρέχουν προστασία.

Αναλυτικότερα, η Εμέρ Κουκ διευκρίνισε ότι δεν είναι γνωστό αν οι φαρμακευτικές εταιρείες θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους, προκειμένου αυτά να παρέχουν προστασία κατά της «Όμικρον», αλλά, όπως είπε. ο Οργανισμός είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο αυτό.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση».

«Tα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες.

«Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», υπογράμμισε η Έμερ Κουκ.

Δείτε επίσης