Διεθνή

Imperial College: Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα

koronoios-eksetasi-ergastirio

Τι δείχνει μελέτη του Imperial College του Λονδίνου σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Η συγκεκριμένη έρευνα αμφισβητεί τις αρχικές ενδείξεις πως η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού μπορεί να οδηγεί σε λοίμωξη με ελαφρύτερα συμπτώματα σε σύγκριση με αυτά της Δέλτα.

Παράλληλα, δείχνει πως άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid, δεν έχουν ιδιαίτερη προστασία έναντι της επαναλοίμωξης με την Όμικρον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, άτομα που ασθένησαν με Covid έχουν μόλις 19% προστασία απέναντι στο νέο στέλεχος, ποσοστό που, σχεδόν, συμβαδίζει με τις δυο δόσεις εμβολίου, καθώς η ερευνητική ομάδα όρισε την προστασία στο 20%. Η ενισχυτική δόση, ωστόσο, βοήθησε σημαντικά στην αύξηση της προστασίας από την Omicron, από 55% μέχρι 80% για τις περιπτώσεις με συμπτώματα.

Παράλληλα, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι τα κρούσματα της Όμικρον ήταν λιγότερο σοβαρά από αυτά της Δέλτα, με βάση το ποσοστό των ασθενών που είχαν συμπτώματα ή πήγαν στο νοσοκομείο. «Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη βαρύτητα από τη Δέλτα, είτε με βάση το ποσοστό των θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα είτε με βάση το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», δήλωσε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση.

Η ομάδα του Imperial College συνεχίζει, λέγοντας πως ο βαθμός της σοβαρότητας των κρουσμάτων Όμικρον παραμένει, ακόμα, ασαφής, προσθέτοντας πως τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή».

Δείτε επίσης