Διεθνή

Τουρκία: Στα «τάρταρα» η λίρα - «Κλυδωνισμoί» στο ταμπλό κι αναστολή συναλλαγών

borsa-instabul4

Πτώση δίχως «φρένο» για την τουρκική λίρα, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να παρεμβαίνει απευθείας στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Μάλιστα, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια ώρα την Παρασκευή, καθώς ο γενικός δείκτης «βυθίστηκε» κατά 7%.

Όταν επανεκκίνησαν οι συναλλαγές, ο δείκτης βρέθηκε στο -9,1% μέσα σε δύο λεπτά, σύμφωνα με το Bloomberg. Είχε ξεκινήσει τη σημερινή συνεδρίαση σε θετικό έδαφος και είχε σκαρφαλώσει ως και 5,6%, προτού αρχίσει η ελεύθερη πτώση.

Εκτός από τις μετοχές, πιέσεις δέχονται και τα τουρκικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια, σε μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και σε ευθυγράμμιση με τις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν. Διαμορφώνονται πλέον στο 14%. Ήταν η τέταρτη διαδοχική μείωση, αλλά η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων επιτοκίων.

Η απόφαση του Ερντογάν να προωθήσει τη νομισματική χαλάρωση κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής περικοπής των επιτοκίων, έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη, πάνω από το 21%. Είναι πιθανό να εκτιναχθεί στο 30% την επόμενη χρονιά, λόγω των αυξανόμενων τιμών των εισαγωγών και της έκτακτης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50%, λένε οι οικονομολόγοι.

Δείτε επίσης