Διεθνή

Μακρόν: «Θέλω να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους» - Σφοδρές αντιδράσεις στην Εθνοσυνέλευση

makron

Απασφάλισε ο Γάλλος πρόεδρος σχετικά με τους ανεμβολίαστους, αναφέροντας πως από τις 15 του Ιανουαρίου δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, προσπαθεί να περάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιβάλλει τη χρήση ενός εμβολιαστικού πάσου.

«Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και άρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Και συνέχισε «Δεν θα τους βάλω φυλακή, δεν θα τους εμβολιάσω με το ζόρι. Και άρα πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο, δεν θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό, δεν θα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να πάτε στο θέατρο, δεν θα μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο…».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του - όπως ήταν λογικό- προκάλεσαν αναταραχή στην Εθνοσυνέλευση και ανάγκασαν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να αναστείλει τις εργασίες του σώματος τα μεσάνυκτα, λόγω του χάους.

«Καμία υγειονομική κρίση δεν δικαιολογεί αυτή τη φρασεολογία», πρόσθεσε ο Μπρουνό Ρεταγιό, επικεφαλής στη Γερουσία των Les Republicains (δεξιά).

Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν- Λικ Μελανσόν αναφέρθηκε σε «σοκαριστικές» τις δηλώσεις Μακρόν.

«Ο πρόεδρος κατανοεί τι λέει; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά «την πειθώ αντί τον εξαναγκασμό». Και εκείνος; «Να τσαντίσουμε περισσότερο». Σοκαριστικό», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να μιλά με αυτό τον τρόπο. Ο εγγυητής της ενότητας του έθνους επιμένει να διχάζει και δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει τους ανεμβολίαστους πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε η Μαρίν Λεπέν.

Δείτε επίσης