Διεθνή

Η κατασκοπεία των… στιλέτο

Η κατασκοπεία των… στιλέτο

Μια φλογερή κοκκινομάλλα με μεγάλο ενδιαφέρον για την αμερικανική πολιτική, ένας Αμερικανός εκατομμυριούχος που έχει ερωτική σχέση μαζί της και ένας Ρώσος ολιγάρχης που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Το FBI υποπτεύεται… βρώμικο ρωσικό παιχνίδι.

Μια ιστορία σεξ, προδοσίας και όπλων, που δεν εξελίσσεται στις σελίδες ενός κατασκοπευτικού μυθιστορήματος, αλλά αποτέλεσε το βασικό κεφάλαιο στη ζωή της Μαρίας Μπουτίνα, της κατασκόπου που πιάστηκε στην Αμερική και έγινε τηλεπαρουσιάστρια στη Ρωσία. Με αφορμή την ιστορία της, που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ σε μια σειρά 6 επεισοδίων με τίτλο «Υπόθεση Κατασκοπείας», οι δέκα περισσότερο επικίνδυνες και αδιανόητα πολυμήχανες γυναίκες κατάσκοποι της σύγχρονης πραγματικότητας είναι οι εξής:

Τζόζεφιν Μπέικερ

Η Τζόζεφιν Μπέικερ ήταν το it girl της δεκαετίας του 1920. Τραγουδούσε, χόρευε, ήταν εξωτική και δημοφιλής, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Μπρόντγουει, μια επιτυχημένη κατάσκοπος την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Δούλευε για λογαριασμό της γαλλικής αντίστασης και μετέφερε μηνύματα, άλλοτε μέσα στις μουσικές παρτιτούρες της και ενίοτε κρυμμένα στα εσώρουχα της.

Άνα Μόντες

Η Άνα Μόντες ξεκίνησε να εργάζεται σαν αναλύτρια μυστικών πληροφοριών για τις ΗΠΑ. Οι διαφωνίες της όμως με την εξωτερική πολιτική της χώρας της την οδήγησε γοργά στην αγκαλιά της Κούβας για την οποία οι γνώσεις της λέγεται ότι δεν είχαν ταίρι. Η κατάσκοπος με τη φωτογραφική μνήμη συνέχισε το διπλό παιχνίδι μέχρι το 2002, οπότε δήλωσε ένοχη για προδοσία.

Νάνσι Γουέικ

Η Νάνσι Γουέιλ δεν ήταν μια συνηθισμένη δημοσιογράφος. Γεννημένη μέσα στη φτώχια παντρεύτηκε έναν Γάλλο βιομήχανο και δεν δίστασε ούτε στιγμή να πολεμήσει στο πλευρό της γαλλικής αντίστασης συνοδεύοντας τα συμμαχικά στρατεύματα από τη Γαλλία. Το ψευδώνυμο της ήταν «λευκό ποντίκι», όχι μόνο γιατί ξέφευγε από τον εχθρό, αλλά γιατί τολμούσε να τον σκοτώσει με τα γυμνά της χέρια.

Άννα Τσάπμαν

Μοντέλο το πρωί κατάσκοπος το βράδυ, η Άννα Τσάπμαν έζησε για χρόνια στις ΗΠΑ συγκεντρώνοντες πληροφορίες για λογαριασμό της Ρωσίας. Ανάμεσα στα σχέδια της ήταν να ξελογιάσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν (τον Αμερικανό διαχειριστή συστημάτων της NSA και της CIA, ο οποίος διέρρευσε πληροφορίες για τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης τους), να τον παντρευτεί και να μάθει όλα τα μυστικά του.

Μάτα Χάρι

Εξωτική χορεύτρια που παρουσίαζε εντυπωσιακά strip shows σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Μάτα Χάρι, συνέλεγε πληροφορίες για όπλα και χτυπήματα την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου βρίσκοντας εραστές στις ανώτερες στρατιωτικές τάξεις του εχθρού. Η σαγηνευτική φύση της και η μπριόζα προσωπικότητα της δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους συμμάχους να ανακαλύψουν ότι ήταν μια διπλή κατάσκοπος που έπρεπε να αφανιστεί.

Νουρ Ιναγιάτ Χαν

Η πρώτη γυναίκα ασυρματίστρια και η πρώτη Βρετανοινδή κατάσκοπος, η Νουρ Ιναγιάρ Χαν εργαζόταν για το παρισινό κίνημα αντίστασης «Prosper» με το κωδικό όνομα «Μαντλίν». Αποστολή της η μεταφορά πληροφοριών στο Λονδίνο, που επιτύγχανε επειδή ήταν πολύ καλή στις τακτικές προσποίησης απέναντι στον εχθρό. Προδόθηκε από Γαλλίδα συμπατριώτισσα της και βασανίστηκε από τους Ναζί χωρίς να τους αποκαλύψει το παραμικρό.

Κριστίν Γκρανβίλ

Μια βασίλισσα της ομορφιάς από την Πολωνία που έγινε κατάσκοπος των Βρετανών την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου με αποστολή να μεταφέρει μηνύματα ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις. Στην ιστορία έχουν περάσει τόσο τα μαχαίρια που έκρυβε στους μηρούς της, όσο και η απόδραση της από τον εχθρό στον οποίο προσποιήθηκε ότι έπασχε από φυματίωση δαγκώνοντας δυνατά τη γλώσσα της.

Βιρτζίνια Χόλ

Μπορεί η Βιρτζίνια Χολ να είχε μόνον ένα πόδι, αποτέλεσμα ενός ατυχήματος με όπλο, αλλά καμία άλλη μυστική πράκτορας των συμμάχων, δεν «βασάνισε» τόσο τους Ναζί όσο η «κουτσή κυρία». Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της Γκεστάπο, Xέρμαν Γκαίρινγκ την είχε χαρακτηρίσει «την πιο επικίνδυνη απ’ όλες», αφού επιστράτευε ιερόδουλες για να μολύνουν στελέχη των Ναζί με σύφιλη και γονόρροια.

Μπέλα Μπόιντ

Η όμορφη Νότια, Μπέλα Μπόιντ, δεν θεωρούσε τον εαυτό της κατάσκοπο, όμως βοήθησε ιδιαίτερα στις νίκες των συμπατριωτών της εναντίον της Ένωσης των Βορείων στη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου πολέμου. Καλοαναθρεμμένη femme fatale, χρησιμοποιούσε τη γοητεία της για την απόσπαση πληροφοριών και το όπλο της για να κρατήσει μακριά τους εχθρούς από την κατοικία της στη Βιρτζίνια.

Μελίτα Νόργουντ

Η Μελίτα Νόργουντ, με την γλυκιά και αθώα εμφάνιση, εργαζόταν ως γραμματέας στη Βρετανική Οργάνωση Έρευνας Μη Σιδηρούχων Μετάλλων τη δεκαετία του 1930. Η δουλειά της ήταν να κλείνει ραντεβού και να αρχειοθετεί φακέλους, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της με το κωδικό όνομα «Χόλα» παρέδιδε για 40 ολόκληρα χρόνια μυστικά της Δύσης στην τρομερή και φοβερή KGB της Σοβιετικής Ένωσης.

Δείτε επίσης