Διεθνή

Η ιστορική μεταστροφή των Times για τα γλυπτά και τα ακλόνητα επιχειρήματα της Αθήνας

DOC-20211005-17062983-960x600-1-960x600-1-960x600-1-960x600-1

Αίσθηση προκάλεσε στη Βρετανία η ιστορική μεταστροφή των Times του Λονδίνου, καθώς με άρθρο τους τάχθηκαν για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο συγγραφέας του άρθρου ανέφερε ευθαρσώς ότι οι καιροί άλλαξαν και τα επιχειρήματα της Αθήνας είναι πλέον ακλόνητα, με την παρέμβαση της ναυαρχίδας του συντηρητικού βρετανικού Τύπου να προκαλεί χαμόγελα αισιοδοξίας στην Αθήνα.

«Οι καιροί έχουν αλλάξει»


Σε ερώτηση για το τι άλλαξε και οι Times πήραν αυτή τη θέση, ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας, Μάικλ Μπίνιον, τόνισε πως «η αίσθηση στη Βρετανία είναι πως οι καιροί έχουν αλλάξει και ότι η κυρίαρχη άποψη είναι πως τα μουσεία δεν πρέπει να έχουν στην κατοχή τους πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε άλλες χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν πως είναι απαραίτητη για τη δική τους πολιτιστική και πολιτική ταυτότητα. Και φυσικά, τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι βασικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας και ιστορίας και η αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να καταστήσει ευκολότερη την ανταλλαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα με κάποια άλλη πιθανή εκ περιτροπής έκθεση κλασικών ελληνικών γλυπτών».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο παρασκήνιο πίσω από αυτό, ο κ. Μπίνιον επεσήμανε πως «στην πραγματικότητα το παρασκήνιο είναι η μεταβαλλόμενη διάθεση, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με το τι πρέπει να φιλοξενούν τα μουσεία που ανήκουν σε άλλες χώρες. Εάν έχει αγοραστεί ή ακόμα και δοθεί, τότε είναι νόμιμη ιδιοκτησία εάν έχει κλαπεί ή λεηλατηθεί ή ληφθεί με τη βία. Και σαφώς, υπάρχουν ιστορικά λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Και αυτό έχει ήδη συμβεί με μια σειρά από σημαντικά αντικείμενα που τα μουσεία έχουν παραδώσει στη χώρα προέλευσης».

Όσον αφορά την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης και αν υπάρχει πιθανότητα λύσης στον ορίζοντας ο αρθρογράφος των Times σημείωσε πως «η κυβέρνηση προσπάθησε να ξεφύγει από τη λήψη μιας απόφασης λέγοντας ότι είναι απόφαση του Βρετανικού Μουσείου, και εκείνοι με τη σειρά τους είπαν ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης και αυτού του είδους το “γαϊτανάκι” έχει γίνει γελοίο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε γνώμη για αυτό. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Μουσείο. Είναι οι ιδιοκτήτες αυτή τη στιγμή αυτών των υπέροχων θησαυρών, αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει Νόμος του Κοινοβουλίου που θα επικυρώνει μια τέτοια συμφωνία, επειδή το κοινοβούλιο ήταν που τους έδωσε αρχικά στο μουσείο».

Η μεταστροφή αυτή των Times έχει προκαλέσει αίσθηση και μέσα στη Βρετανία


Μιλώντας για το θέμα ο Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπήςγια την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Πολ Κάρτλετζ, τόνισε πως το άρθρο της εφημερίδας ήταν αρκετά μεγάλη έκπληξη. «Η εφημερίδα είναι μία από τις παλαιότερες μας. Ιδρύθηκε στα 1780 και έχει κυκλοφορία περίπου 400.000 φύλλων την ημέρα και περίπου 15 εκ. φύλλων το μήνα. Είναι μια εφημερίδα οι απόψεις της οποίας είναι ας πούμε κεντροδεξιές και αντιπροσωπεύουν αυτό που κάποιος ίσως να αποκαλούσε “το κατεστημένο”, δηλαδή μορφωμένους, αποφοίτους πανεπιστημίου επαγγελματίες που κατά κανόνα τη διαβάζουν», ανέφερε.

«Αυτό το κύριο άρθρο στους σημερινούς Times υποδεικνύει για μένα ότι αντανακλά ένα διογκούμενο ρεύμα γνώμης, μία πραγματική αλλαγή, θα μπορούσαμε ακόμα και να πούμε ριζική αλλαγή, στις απόψεις», πρόσθεσε ο κ. Κάρτλετζ.

Δείτε επίσης