Διεθνή

Απολογία Τζόνσον στη βασίλισσα για το διπλό κορωνοπάρτι στην Ντάουνιγκ Στριτ

borris

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έλαβε μέρος στο διπλό κορωνοπάρτι, αλλά αντιμετωπίζει πληθώρα επικρίσεων για παραβίαση των κανονισμών για τον κορωνοϊό από το ίδιο του το γραφείο

Aπολογία προς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ εξέδωσε η Ντάουνιγκ Στριτ, έπειτα από τις νέες πληροφορίες που διέρρευσαν ότι πραγματοποιήθηκαν δύο πάρτι στον «αριθμό 10» τη νύχτα πριν την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου.

Ειδικότερα, η μάζωξη στον κήπο της οικίας του πρωθυπουργού έγινε στις 16 Απριλίου 2021 και σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Telegraph ολοκληρώθηκε το πρωί.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι «είναι πολύ λυπηρό που αυτό έγινε σε περίοδο εθνικού πένθους».

Σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έλαβε μέρος στο νέο διπλό κορωνοπάρτι, αλλά αντιμετωπίζει πληθώρα επικρίσεων για παραβίαση των κανονισμών για τον κορωνοϊό από το ίδιο του το γραφείο.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε δύσκολη κατάσταση, μετά την ακόμη σοβαρότερη αποκάλυψη περί πραγματοποίησης δύο ταυτόχρονων πάρτι σε διαφορετικά σημεία της πρωθυπουργικής κατοικίας την ημέρα πριν την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, με τη χώρα σε πένθος και τη βασίλισσα Ελισάβετ να συγκινεί τον βρετανικό λαό με τη στάση της.


Οι νέες αποκαλύψεις την Παρασκευή, και μάλιστα από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Telegraph, αφορούν σε δύο πάρτι με ποτά εν μέσω περιορισμών κατά του κορωνοϊού τον περασμένο Απρίλιο στον αριθμό 10 της Οδού Ντάουνινγκ, έστω και χωρίς την παρουσία του ίδιου του κ. Τζόνσον.

Στις 16 Απριλίου, όταν ομολογουμένως έλαβαν χώρα τα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία υπήρχε απαγόρεσυη συγκέντρωσης ατόμων σε κλειστούς χώρους, ενώ την επόμενη μέρα έγινε εν μέσω εθνικού πένθους η κηδεία του από ημέρες νεκρού συζύγου της βασίλισσας. Ο δε κ. Τζόνσον βρισκόταν στην εξοχική του κατοικία.


Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τζέιμς Σλακ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί συγγνώμη για τα περιστατικά, για τα οποία αναλαμβάνει και την πλήρη ευθύνη, κατά τρόπον ώστε να φύγει οποιαδήποτε κηλίδα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας, φερόμενη ως πιθανή διάδοχος του κ, Τζόνσον, πιεζόμενη να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις είπε ότι έγιναν πραγματικά σφάλματα τότε, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω.

Παρ όλα αυτά, η αντιπολίτευση επιμένει ότι τα απανωτά περιστατικά αναδεικνύουν την κουλτούρα που έχει εισαγάγει στην πρωθυπουργία και στο γραφείο του ο κ. Τζόνσον, αψηφώντας όχι μόνο τους νόμους του κράτους αλλά και τους ηθικούς νόμους.

Πληροφορίες: Reuters, BBC, Times Radio, The Independent

Δείτε επίσης