Διεθνή

Ψυχροπολεμικές συμπεριφορές από ΗΠΑ και Ρωσία

IPA-RWSSIA

Το κρίσιμο ερώτημα για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παραμένει αναπάντητο για την Ουάσινγκτον

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Της Σόφης Λούκα

Η διπλωματία αγόρασε χρόνο αλλά δεν απέτρεψε την πιθανότητα ενός πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό είναι το συμπέρασμα των αναλυτών μετά τις τρεις διαφορετικές συναντήσεις αυτής της εβδομάδας ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους, πρώτα στη Γενεύη, μετά το Συμβούλιο ΝΑΤΟ –Ρωσίας στις Βρυξέλλες, και, τέλος, στη Βιέννη, στη συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Όπως σχολίασε σχετικά ο «Economist», από την εποχή των βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990 είχε η Ευρώπη να ζήσει τέτοιο σημαντικό 7ήμερο διπλωματικών εξελίξεων.

Το αποτέλεσμα, όμως, περίπου μηδέν εις το πηλίκον. Για τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του όλες οι παραπάνω συνομιλίες αποσκοπούσαν στην απομάκρυνση της πιθανότητας ενός νέου μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη και στην επανάληψη της πάγιας θέσης ότι τα έθνη δεν μπορούν να επαναχαράξουν τα διεθνή σύνορα με τη βία.

Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το Κρεμλίνο του, το όνειρο της αναδημιουργίας της παλιάς σοβιετικής σφαίρας επιρροής προσκρούει στη συνεργασία των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και στην υπόσχεση της Συμμαχίας προς την ηγεσία του Κιέβου και την κυβέρνηση της Γεωργίας, ότι κάπως και κάποτε θα ενταχθούν στους κόλπους της. Αν η απαίτηση της Ρωσίας για απόσυρση των Δυτικών δυνάμεων, ακόμα και των πυρηνικών όπλων, από τα πρώην σοβιετικά κράτη δεν εκπληρωθεί, η πίεση στα σύνορα με την Ουκρανία δεν θα λάβει τέλος. Μάλιστα, θα αυξηθεί και μπορεί να αποκτήσει τις διαστάσεις σύγκρουσης στην περίπτωση που η αμερικανική Γερουσία ψηφίσει τελικά ένα νέο νομοσχέδιο που θα επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα για την εμπλοκή της στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nordstream 2. Με απλά λόγια, ο Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει εδώ και καιρό, οι ψυχροπολεμικές συμπεριφορές, όμως, καλά κρατούν. «Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλο…

Οι αισιόδοξοι θα επισημάνουν το γεγονός ότι οι συνομιλίες ήταν “επαγγελματικές”, δεν διεκόπησαν βίαια και ότι η Ρωσία επέμεινε ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι απαισιόδοξοι σημειώνουν ότι ακόμη και μετά από τέτοιες διαβεβαιώσεις, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν ότι εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ότι η Ρωσία εννοεί στα σοβαρά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση», ήταν η σχετική ανάλυση του BBC. Και το ερώτημα του 1 εκατ. δολαρίων, για το αν η Ρωσία θα εισβάλει τελικά στην Ουκρανία, παραμένει επί της ουσίας αναπάντητο, με τους στρατιωτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται αφενός το πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων από τη Λευκορωσία, και αφετέρου ο διπλασιασμός των 100.00 στρατιωτών τους που βρίσκονται σήμερα στην επικίνδυνη περιοχή, που απαιτεί επιπλέον χρόνο. «Αν η Ρωσία θέλει να αλλάξει τον πολιτικό προσανατολισμό της Ουκρανίας, θα μετρήσει όλες τις στρατιωτικές της επιλογές», δήλωσε στον «Guardian» ο Ρομπ Λι από το ερευνητικό ινστιτούτο Foreign Policy Research Institute.

Δείτε επίσης