Διεθνή

Τι είναι η παραλλαγή «Όμικρον 2» και πού έχει εντοπιστεί

corona

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητά της και τις συνέπειες που προκαλεί.

Στην «Όμικρον 2» αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η παραλλαγή Omicron έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δύο κλάδους ονομάστηκε «κρυφός» γιατί έχει μία μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο.

Φαίνεται ότι έχει επεκταθεί στη Νορβηγία και ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες.

Δεν είναι γνωστό, όμως, ακόμη κατά πόσο αυτός ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές από άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καταγραφή του, ανέφερε ο κ.Μαγιορκίνης.

«Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα», ανέφερε.

Το κύμα της Omicron έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης και αυτό αναμένουμε να φανεί και στους σκληρούς δείκτες τις επόμενες εβδομάδες ανέφεραν σήμερα οι ειδικοί στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας.

«Περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας» τις επόμενες εβδομάδες ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μαγιορκίνης.

Σημείωσε επίσης ότι πλέον παρατηρείται μείωση κατά -31% στη διασπορά των κρουσμάτων αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει καθώς αυξήθηκαν κατά +24% οι θάνατοι.

Δείτε επίσης