Διεθνή

Ιταλία: Ο «σούπερ Μάριο» το σκέφτεται, αλλά τα κόμματα φοβούνται

mario-ntragki (1)

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στην Ιταλία ξεκινά τη Δευτέρα, με τον Ντράγκι στο ρόλο του φαβορί - Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για την ιταλική προεδρία είναι οι Τζεντιλόνι, Αμάτο, Πρόντι, Κολάο και Καλάμπρια, ίσως ξανά και ο Ματαρέλα

Πριν από μερικούς μήνες, σε διεθνή σύνοδο στη Ρώμη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι η Ιταλία λειτουργεί άριστα, και γι’ αυτό ευθύνεται ο ίδιος αποκλειστικά. Δυνατός στις πράξεις αλλά πάντα συνετός στα λόγια του, ο «Σούπερ» Μάριο απλά χαμογέλασε στο κομπλιμέντο και δεν αποκάλυψε τις σκέψεις του σχετικά, ακριβώς όπως σήμερα όλοι ξέρουν ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της Ιταλίας που… βγαίνει στο σφυρί, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις.

Με δεδομένη την ανησυχία των ιταλικών κομμάτων ότι τυχόν «μετακίνηση» του Ντράγκι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που ουδείς θέλει και όλοι απεύχονται, για να μην κινδυνεύσει και η εκταμίευση των υπεραναγκαίων κονδυλίων, περίπου 200 δισ. ευρώ, από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την ξεκάθαρη σύγχυση του Σίλβιο Μπελουσκόνι που δήλωσε υποψήφιος πρόεδρος της χώρας για να το πάρει πίσω και μετά να το μετανιώσει ξανά, είναι προφανές ότι και αυτές οι εκλογές στην Ιταλία θα έχουν το δράμα και τις ανατροπές που χαρακτήρισαν όλες τις προηγούμενες.

Η αλήθεια είναι ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε ο Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας των συνεχών πολιτικών κρίσεων, έβγαλε το λαϊκισμό εκτός μόδας, διαβεβαίωσε τις αγορές για τις δυνατότητες της εθνικής Οικονομίας τρέχοντας σχετικές μεταρρυθμίσεις, και αντιμετώπισε στα ίσα τον κορωνοϊό με την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, ο διαπρεπής Ιταλός οικονομολόγος είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός που θα μπορούσε να γίνει ένας ακόμα καλύτερος πρόεδρος, λένε οι οπαδοί της όλης ιδέας, που επιχειρηματολογούν ότι με τον Ντράγκι πρόεδρο η Ιταλία, εκτός από σταθερότητα, θα έχει μετά βεβαιότητας και εξαιρετικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, φαίνεται να πληθαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις που τον θέλουν να παραμείνει πρωθυπουργός μπροστά στο φόβο να ξεγλιστρήσει η Ιταλία από το σφιχτό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να καταρρεύσει η τρέχουσα ευρεία κυβερνητική συμμαχία οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές. Και ενώ το τοπίο και για τον 85χρονο Μπερλουσκόνι μοιάζει θολό, αφενός γιατί πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην ιταλική πολιτική σκηνή και αφετέρου γιατί είναι πολλά τα ερωτηματικά για την υγεία του, ως πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία της Ιταλίας είναι ο επίτροπος της Ε.Ε. και πρώην πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, ο επίσης πρώην πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, ο τεχνοκράτης υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης Βιτόριο Κολάο και η υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καλάμπρια, χωρίς όμως να αποκλείεταιη η επόμενη μέρα να βρει τον Ντράγκι ακόμη πρωθυπουργό και τον Σέρτζιο Ματαρέλα ξανά πρόεδρο.

Δείτε επίσης