Διεθνή

Αφγανιστάν: Μια στις πέντε οικογένειες έχει στείλει τα παιδιά της για δουλειά

Από τον Άυγουστο και μετά οι οικογένειες στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα

afganistan

Το ένα πέμπτο των οικογενειών στο Αφγανιστάν έχει αναγκαστεί να στείλει τα παιδιά του για δουλειά αφού από τον Αύγουστο μειώθηκαν τα εισοδήματά του, όπως ανέφερε σήμερα η μκο Save the Children.

"Έως και το ένα πέμπτο των οικογενειών στο Αφγανιστάν έχει υποχρεωθεί να στείλει τα παιδιά του να εργαστούν καθώς τα εισοδήματά του μειώθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο και εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο παιδιά εργάζονται σήμερα", προσθέτει η οργάνωση.

Η ανθρωπιστική οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο και προασπίζεται παγκοσμίως τα δικαιώματα των παιδιών, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έρευνα σε 1.409 νοικοκυριά σε επτά επαρχίες, όπου διατηρούσε μια λειτουργική παρουσία από τότε που οι Ταλιμπάν (εναντίον των οποίων έχει επιβάλει ο ΟΗΕ κυρώσεις για τρομοκρατία) ανέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου.

Η μκο εκτιμά ότι το 82% των Αφγανών έχει υποστεί απώλειες εισοδήματος μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, με ένα τρίτο των ερωτηθέντων να λέει ότι έχασε όλο το εισόδημά του και το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ότι έχασε πάνω από το μισό.

Η αύξηση των τιμών που ακολούθησε την μετάβαση της εξουσίας στο Αφγανιστάν άφησε πολλούς Αφγανούς να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τρόφιμα. Περίπου το 36% απάντησε ότι αγοράζει τρόφιμα από την αγορά επί πιστώσει, το 39% δανείζεται χρήματα από τις οικογένειες που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και το 7,5% επιδίδεται σε επαιτεία.

Δείτε επίσης