Διεθνή

Ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός με πολλά ερωτήματα και λίγες απαντήσεις

prince

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι μια μητέρα, όπως οι περισσότερες, και γι’ αυτό θα πληρώσει τμήμα του ποσού ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων, που συμφωνήθηκε στον εξωσυζυγικό συμβιβασμό του γιου της, πρίγκιπα Άντριου με τη γυναίκα που τον έχει κατηγορήσει για βιασμό.

Η Βιρτζίνια Τζιούφρε, σήμερα μητέρα και η ίδια και μόνιμη κάτοικος Αυστραλίας, είχε μηνύσει τον Δούκα του Γιορκ ότι ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της παρά τη θέληση της στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και στο ιδιωτικό νησί του Τζέφρι Επστάϊν στην Καραϊβική στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Αμερικανός χρηματιστής και καταδικασμένος παιδεραστής, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του πριν από μερικά χρόνια, ήταν ο άνθρωπος που σύστησε τους προαναφερθέντες και υποχρέωσε την ανήλικη να συνευρεθεί με τον πρίγκιπα.

Το ποσό του εξωδικαστικού συμβιβασμού αποκάλυψε ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα New York Post, ενώ η Daily Mail σε άρθρο της εξηγεί ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε άρον άρον για μπει ένα φρένο σε αυτό το σκάνδαλο πριν από τους εορτασμούς του χρυσού Ιωβηλαίου της βασίλισσας τον Ιούνιο, στους οποίους θα παραστούν πολλοί εστεμμένοι της Ευρώπης, όχι όμως και ο πρίγκιπας Άντριου.


Ήδη οι φωνές που θέλουν να στερηθεί και τον τίτλο του Δούκα του Γιορκ, αφού πρώτα του αφαιρέθηκαν πριν από λίγο καιρό οι βασιλικοί και στρατιωτικοί τίτλοι για την ίδια πολύκροτη υπόθεση, πληθαίνουν συνεχώς. Όπως δήλωσε στον Guardian η Ρέιτσελ Μάσκελ, βουλευτής των Εργατικών στο Γιορκ, «παρότι είναι ανακούφση που ο πρίγκιπας Άντριου παραδέχτηκε και εξέφρασε τη μετάνοια του για τη στενή του σχέση με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα και εμπορία γυναικών, Τζέφρι Επστάϊν, το γεγονός ότι άργησε τόσο πολύ να προβεί σε αυτή την ενέργεια, αλλά και η αρχική του αντίδραση στη μήνυση της κ. Τζιούφρε, αποτελεί πηγή μεγάλης λύπης και ντροπής για πολλούς ανθρώπους στη πόλη μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Άντριου αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες και προσπάθησε να αποφύγει την αστική δίκη του στη Νέα Υόρκη, πράγμα που δεν κατάφερε, γι’ αυτό και προχώρησε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε μια μονοσέλιδη δήλωση που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μανχάταν την Τρίτη, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «δε σκόπευε ποτέ να διαβάλει τον χαρακτήρα της Τζιούφρε και αποδέχεται ότι υπέφερε τόσο ως θύμα κακοποίησης όσο και από άδικες δημόσιες επιθέσεις».

Κι ενώ τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά, οι ειδικοί σε ζητήματα του παλατιού αλλά και διάφορες νομικές πηγές συμφωνούν ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος λήξης της υπόθεσης για να επιτευχθεί περιορισμός της ζημίας. ‘Όσον αφορά την ετυμηγορία της κοινής γνώμης, αυτή είναι προφανώς εναντίον του πρίγκιπα Άντριου, γι’ αυτό και θα κρατηθεί μακριά από τις δημόσιες εμφανίσεις της βασιλικής οικογένειας για το υπόλοιπο της ζωής του, σχολιάζει ο δικηγόρος Νικ Γκολντστόουν της φίρμας Ince, άποψη που συμμερίζεται και ο Τζόε Λίτλ του περιοδικού Majesty.

Δείτε επίσης