Διεθνή

Το Χονγκ Κονγκ θέτει σε εφαρμογή το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όλοι οι κάτοικοι ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ή ότι έχουν εξαίρεση για ιατρικούς λόγους για να φάνε σε εστιατόρια

Hong Kong Public Hospitals As China's Xi Orders City to Tackle Covid Surge by All Means

Σε εφαρμογή θα θέσει το Χονγκ Κονγκ το πιστοποιητικό εμβολιασμού αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, οι αρχές, καθώς τα νοσοκομεία υφίστανται πιέσεις από το κύμα των κρουσμάτων κορωνοϊού, λόγω της ιδιαιτέρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Η μητρόπολη, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες στον κόσμο, βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, καταγράφοντας χιλιάδες μολύνσεις κάθε μέρα.

Από την Πέμπτη, όλοι οι κάτοικοι ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ή ότι έχουν εξαίρεση για ιατρικούς λόγους για να φάνε σε εστιατόρια.

«Όλοι θα πρέπει να έχουν επάνω τους το δικό τους πιστοποιητικό ή τις εξαιρέσεις του, σαν ταυτότητα», δήλωσε σήμερα ο Κέβιν Τσόι, υφυπουργός Τροφίμων και Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ορισμένους χώρους, όπως τις αγορές, τα σούπερ μάρκετ, τα νοσοκομεία και τα κυβερνητικά κτίρια, οι κάτοικοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αποδεικτικό εμβολιασμού, αλλά θα υποβάλλονται σε ελέγχους στα σημεία αυτά και μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι το τελευταίο μέτρο που τίθεται σε ισχύ για να αντιμετωπιστεί το κύμα του κορονοϊού που σαρώνει τη μητρόπολη, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της ηπειρωτικής Κίνας, το Χονγκ Κονγκ εφαρμόζει μια στρατηγική για μηδέν μολύνσεις Covid και η μητρόπολη δεν είχε καταγράψει κανένα κρούσμα τοπικής μετάδοσης για μήνες.

Αλλά οι αρχές δεν εκμεταλλεύθηκαν την περίοδο αυτή για να προετοιμαστούν για μια επιδημία και οι ειδικοί σε θέματα υγείας εκτιμούν ότι θα έπρεπε να δώσουν κίνητρα στον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Λιγότερο από το 50% των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19.

Σήμερα η πρώην βρετανική αποικία ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ 7.533 νέων κρουσμάτων Covid-19 που καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες και 13 θανάτους, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού 11 μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης