Διεθνή

Αποποινικοποίηση της άμβλωσης στην Κολομβία ως την 24η εβδομάδα της κύησης

Η άμβλωση δεν θα είναι ποινικά κολάσιμη εάν γίνεται ως «την 24η εβδομάδα της κύησης», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του

dikastirio

Αποποινικοποίησε την άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας, απόφαση άνευ προηγουμένου στη χώρα με κατά πλειονότητα καθολικό πληθυσμό, που σημειώνεται με φόντο τη σχετική φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας για τη διακοπή της κύησης ευρύτερα στη Λατινική Αμερική.

Με την απόφασή του αυτή (με πέντε ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά), το Συνταγματικό Δικαστήριο επιτρέπει στις γυναίκες να προχωρούν σε άμβλωση, για οποιονδήποτε λόγο, ως τους έξι μήνες της εγκυμοσύνης.

Μέχρι τώρα, αυτό δεν επιτρεπόταν, παρά μόνο σε περιπτώσεις βιασμών, εάν η υγεία της μέλλουσας μητέρας διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, ή εάν το έμβρυο παρουσίαζε δυσπλασία που απειλούσε σοβαρά την επιβίωσή του, με βάση απόφαση του 2006 του κορυφαίου δικαστικού οργάνου της Κολομβίας. Η απόφαση αυτή έδινε επίσης δικαίωμα άρνησης για συνειδησιακούς λόγους αν γιατροί δεν επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε επέμβαση διακοπής της κύησης.

Πέραν αυτών των εξαιρέσεων, οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση αντιμετώπιζαν κίνδυνο ποινικής δίωξης και την επιβολή ποινών 16 ως 54 μηνών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πλέον, η άμβλωση δεν θα είναι ποινικά κολάσιμη εάν γίνεται ως «την 24η εβδομάδα της κύησης», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Μετά τους έξι μήνες της κύησης, θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί, διευκρίνισαν τα μέλη του.

Εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες, υπέρ και κατά του δικαιώματος στην άμβλωση, συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά στην έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι φεμινίστριες με τα πράσινα φουλάρια τους χαιρέτισαν μια ιστορική απόφαση. Οι πολέμιοι, με μπλε σημαίες, προσεύχονταν γονατιστοί.

«Μετά την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου, πρόκειται για τη σημαντικότερη και πιο ιστορική απόφαση για τη ζωή, την αυτονομία και την πλήρη και ισότιμη ανάπτυξη των γυναικών», έκρινε η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες.

Η Κολομβία, όπου η καθολική και η προτεσταντική εκκλησία διατηρούν μεγάλη επιρροή, είναι η πέμπτη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου χαλαρώνουν οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην άμβλωση. Οι επεμβάσεις του είδους είναι επίσης νόμιμες στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στην Κούβα και στη Γουιάνα.

Στο Μεξικό, επιτρέπονται ως τη 12η εβδομάδα της κύησης στις πολιτείες Οαχάκα (νότια), Βερακρούς (ανατολικά), Ιδάλγο (κεντρικά), και στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς έχει δεσμευθεί να την αποποινικοποιήσει.

Δείτε επίσης