Διεθνή

Πάνω από 200 νεκροί από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες στην Πετρόπολις

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

brazilia

Τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην Πετρόπολις στη Βραζιλία έχασαν πάνω από 200 άνθρωποι, ενώ οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις έρευνές τους, προκειμένου να εντοπίσουν δεκάδες ακόμα ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία χθες, 204 άνθρωποι, «124 άνδρες και 80 γυναίκες», έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ενώ 51 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Ο αριθμός τους μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, στο μέτρο που αναγνωρίστηκαν περισσότερα πτώματα ή οικογένειες εντόπισαν δικούς τους σώους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους διότι βρίσκονταν σε ζώνες υψηλού κινδύνου φιλοξενούνται ακόμη σε αυτοσχέδια κέντρα προσωρινής διαμονής, κυρίως σχολεία.

Τη 15η Φεβρουαρίου, μέσα σε μερικές ώρες, στην πόλη, που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια από το Ρίο ντε Ζανέιρο, έπεσε βροχή με όγκο που ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 1932, σύμφωνα με τις αρχές.

Κατολισθήσεις κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια που είχαν ανεγερθεί σε πλαγιές λόφων, ενώ χείμαρροι ξερίζωσαν δέντρα, ανέτρεψαν και παρέσυραν αυτοκίνητα, μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια.

Τα πιο πολλά από τα θύματα στην πόλη, περίπου 300.000 κατοίκων, ζούσαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, σε κτίρια που είχαν ανεγερθεί χωρίς άδεια.

Η επιφάνεια που καταλαμβάνουν αυθαίρετα κτίσματα στην Πετρόπολις υπερδιπλασιάστηκε από το 1985 ως το 2020, σύμφωνα με δεδομένα της επιστημονικής πλατφόρμας Mapbiomas και του ινστιτούτου IBGE που δημοσίευσε χθες Τετάρτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1. Η αύξηση έφθασε το 108% παρά τις αρκετές παρόμοιες τραγωδίες την περίοδο αυτή, όπως το 1988, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 171 άνθρωποι εξαιτίας κατολισθήσεων.

Το 2011, βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες με πάνω από 900 νεκρούς σε αχανή ορεινή περιοχή που συμπεριλαμβάνει την Πετρόπολις και τις γειτονικές πόλεις Νόβα Φριμπούργκο, Ιταϊπάβα και Τερεσόπολις.

Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο Κέντρο Παρακολούθησης Φυσικών Καταστροφών (CEMADEN), περίπου 9,5 εκατ. άνθρωποι ζουν στις λεγόμενες ζώνες υψηλού κινδύνου, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πλημμύρες ή κατολισθήσεις. Στην πλειονότητά τους, κατοικούν σε φαβέλες, φτωχογειτονιές όπου τα κτίρια έχουν οικοδομηθεί υπό επισφαλείς συνθήκες, συνήθως χωρίς να διαθέτουν συνδέσεις στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Δείτε επίσης