Διεθνή

Είναι τα κρυπτονομίσματα για τον Πούτιν διέξοδος από τις κυρώσεις της Δύσης;

«Το ιρανικό κράτος … πουλάει αποτελεσματικά τα ενεργειακά του αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εξόρυξης Bitcoin για να παρακάμψει τα εμπορικά εμπάργκο».

crypto

Πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, κληθείς να σχολιάσει τα κρυπτονομίσματα και τη δυναμική τους στη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι «φυσικά και έχουμε ορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τομέα, ειδικά όσον αφορά την εξόρυξη τους». Με τον πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη και τις κυρώσεις της Δύσης να δαγκώνουν δυνατά τη ρωσική οικονομία, πολλοί αναρωτιούνται τώρα μήπως ήρθε η ώρα ο Ρώσος πρόεδρος να εκμεταλλευτεί αυτά τα πλεονεκτήματα.

Ο Πούτιν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, μερικές μέρες αφότου η κεντρική τράπεζα της χώρας του πρότεινε μια γενική απαγόρευση των συναλλαγών και της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Στην περίπτωση του bitcoin, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχετικής αγοράς, η εξόρυξη είναι η ενεργοβόρα διαδικασία με την οποία οι υπολογιστές επαληθεύουν τις νέες συναλλαγές σε bitcoin – τοποθετώντας τις σε ένα εικονικό δημόσιο καθολικό (ledger) γνωστό ως ηλεκτρονικό αρχείο καταχωρήσεων (blockchain) – και δημιουργούν νέα bitcoin σαν ανταμοιβή.

Η Τράπεζα της Ρωσίας ήταν εμφατική στην προειδοποίησή της, ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων συνεπάγεται «σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Μία εβδομάδα αργότερα, ο Πούτιν φάνηκε λιγότερο σίγουρος επί του θέματος, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είχε πλεονεκτήματα στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων λόγω του τεράστιου ενεργειακού πλούτου και της τεχνογνωσίας της στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι αμφιβολίες του Πούτιν για ένα πλήρες κρυπτοεμπάργκο μπορεί να έχουν μεγαλώσει μετά την τεράστια πίεση που άσκησε η Δύση με τις νέες κυρώσεις της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Όπως γράφει σχετικό άρθρο του Guardian η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς έχουν στοχεύσει στα 640 δισεκατομμύρια δολάρια της χώρας σε συναλλαγματικά αποθέματα - ένα χρηματοοικονομικό «μαξιλαράκι» για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή χρηματοπιστωτικής σταθερότητας – συμφωνώντας «να εμποδίσουν τη κεντρική τράπεζα της Ρωσίας από τη χρήση των διεθνών αποθεμάτων της με τρόπο που θα υπονομεύσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων μας». Η Δύση ανακοίνωσε επίσης την αποβολή των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift.


Η Ρωσία και οι τράπεζές της θα μπορούσαν να στρέψουν τώρα την προσοχή τους στα κρυπτονομίσματα, επειδή θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό μέσο διεθνούς συναλλαγής έναντι του δολαρίου, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν το διεθνές τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί και το κλειδί για την εφαρμογή των κυρώσεων. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή ορόσημο της παγκόσμιας ιστορίας στην οποία οι κεντρικές τράπεζες των εθνών-κρατών δεν έχουν πλέον άμεσο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών μέσων που κάποτε χρησιμοποιούσαν για την επιβολή παγκόσμιων κανονισμών. Με την αγορά των κρυπτονομισμάτων στα πρώτα της βήματα, αυτά τα αποκεντρωμένα ψηφιακά νομίσματα δεν διαθέτουν την βάση και την υποδομή που απαιτείται για τη ρύθμιση ιδρυμάτων τόσο μεγάλων όσο η Ρωσία», εκτιμά ο Έρικ Μιχάουντ, συνιδρυτής του Off The Chain, ενός συνεδρίου ασφαλείας για το blockchain.

Άλλοι ειδικοί στα κρυπτονομίσματα ωστόσο υποστηρίζουν ότι η διαφανής φύση των blockchain καθιστά δύσκολο για τους φορείς που υπόκεινται σε κυρώσεις να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για να τις παρακάμψουν. Ορισμένα κράτη ωστόσο έχουν στραφεί στο bitcoin για να ξεφύγουν παρόμοιας διεθνούς «τιμωρίας». Το Ιράν, υπό το βάτος των κυρώσεων από τις ΗΠΑ αλλά με σημαντικά αποθέματα ορυκτών καυσίμων, μετατρέπει ουσιαστικά την περίσσεια ενέργειά του σε μετρητά αποκτώντας bitcoins από εξορύκτες bitcoin με ιρανική έδρα και χρησιμοποιεί το νόμισμα αυτό για την αγορά εισαγωγών. «Το ιρανικό κράτος … πουλάει αποτελεσματικά τα ενεργειακά του αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εξόρυξης Bitcoin για να παρακάμψει τα εμπορικά εμπάργκο», εξηγεί η Elliptic, μια συμβουλευτική εταιρεία blockchain που βοηθά τους πελάτες της στην καταπολέμηση των κρυπτο-εγκλημάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντής της, Ντέιβιντ Καρλάισλ, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι «μία από τις πιο εφικτές επιλογές» για τη Ρωσία, η οποία είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην εξόρυξη bitcoin σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal πάντως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τώρα και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην αγορά κρυπτονομισμάτων της Ρωσίας. Εταιρείες όπως η προαναφερόμενη Elliptic προσφέρουν λογισμικό που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εντοπίζουν παράνομες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία μπορεί να ακολουθήσει την οδό της Βόρειας Κορέας και να χακάρει τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, μια τακτική που μόνο πέρυσι απέφερε στον Κιμ Γιονγκ Ουν 400 εκατομμύρια δολάρια. Και πάλι όμως, όπως επιχειρηματολογεί η εταιρεία ερευνών και ανάλυσης κρυπτονομισμάτων Chainalysis, «δεν αρκεί αυτή η αγορά για να βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τους οικονομικούς περιορισμούς στο μέγεθος που χρειάζεται για να μετριάσει τον πλήρη αντίκτυπο των κυρώσεων. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του τραπεζικού τομέα της Ρωσίας εξάλλου είναι 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια – σχεδόν το μέγεθος ολόκληρης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων».

Ίσως σε όλα τα παραπάνω η απάντηση είναι ότι η τράπεζα της Ρωσίας ήδη αναπτύσσει το δικό της ψηφιακό ρούβλι…

Δείτε επίσης