Διεθνή

Μακρόν: Ο Πούτιν έχει διαλέξει τον πόλεμο, ψέμα ότι πολεμά τον ναζισμό

«Οι επόμενες μέρες θα είναι πιο δύσκολες για την Ουκρανία» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

https___d1e00ek4ebabms.cloudfront.net_production_c4eb1966-2939-43dc-abee-1e51f69a4426

Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Μαρτίου, στις Βερσαλίες.

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την ουκρανική πρωτεύουσα και πολλοί πρόσφυγες καταφεύγουν σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη στο Κίεβο – Ίσως και απόψε η ρωσική εισβολή στην πόλη

«Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Κίεβο. Οι επόμενες μέρες θα είναι πιο δύσκολες για την Ουκρανία και χαιρετώ το θάρρος της χώρας. Μόνος του ο Πούτιν έχει διαλέξει αυτόν τον πόλεμο και είναι ψέμα να λες ότι αυτός ο πόλεμος είναι αγώνας ενάντια του ναζισμού. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να απαιτεί κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί την προστασία της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο των επαφών με τη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να διατηρεί επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία», ο Μακρόν προειδοποίησε ότι πολλά τμήματα της οικονομίας της χώρας θα υποφέρουν ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία και ζήτησε από τον γάλλο πρωθυπουργό να καταρτήσει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

«Βιώνουμε μια ιστορική τραγωδία και πρέπει να απαντήσουμε λαμβάνοντας ιστορικές αποφάσεις» είπε. «Δεν θα σταματήσω ποτέ να τους υπερασπίζομαι (σ.σ. τον ουκρανικό λαό). Ζήτω η δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία».

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης να περάσει σε μια νέα φάση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Γαλλία εντείνει τις επενδύσεις της στον αμυντικό τομέα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε το θάρρος των Ουκρανών που αντιμετώπισαν έναν πόλεμο που ήταν έργο αποκλειστικά του Ρώσου προέδρου. «Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι όλο και πιο δύσκολες», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης