Ελλάδα

Marfin: Η εκδήλωση μνήμης και τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τα θύματα (pics)

Έγινε κάτω από κλίμα συγκίνησης

ÔÅËÅÔÇ ÌÍÇÌÇÓ ÃÉÁ ÔÁ ÈÕÌÁÔÁ ÔÇÓ ÌÁÑÖÉÍ (EUROKINISSI)

Μία δεκαετία και 4 μέρες πέρασαν από την τραγωδία που καταγράφηκε στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, όταν ξεψύχησαν από εμπρησμό, τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας.

Τα θύματα ήταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών).

Μάλιστα, η μία εκ των εργαζομένων ήταν έγκυος. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα, ενώ εντός αυτής βρίσκονταν περίπου 30 εργαζόμενοι.


Πριν από λόγο έγινε ο εντοιχισμός πλακέτας στο σημείο όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις εργαζόμενοι, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Στην τελετή παρούσα ήταν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Φώφη Γεννηματά.


Ο Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε στην ομιλία του: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια».


Κατά τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους»

Ενώ συνέχισε: «Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.

Δείτε επίσης