Ελλάδα

Σύψας: Αν αυξηθούν τα κρούσματα, ίσως ληφθούν και άλλα μέτρα

«Δεν σας κρύβω ότι κρατάμε την αναπνοή μας και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 με 14 μέρες θα δούμε την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη», δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο OPEN

Σύψας: Αν αυξηθούν τα κρούσματα, ίσως ληφθούν και άλλα μέτρα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, αναφέρθηκε στην πλήρη επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας αλλά και στις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αρχικά, ο κ. Σύψας τόνισε πως: «αυτή τη στιγμή κάναμε ένα τεράστιο πείραμα για να έχουμε τουρισμό σε καιρό πανδημίας. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που γίνεται ένα τέτοιο πείραμα και σε τόσο μεγάλη έκταση».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και αφορά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ταξιδιώτη πριν καν αυτός φτάσει στην Ελλάδα.

«Αυτός ο έλεγχος γίνεται στοχευμένα και όχι τυχαία. Επίσης, είναι σημαντικό ότι γνωρίζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου του για να τον ενημερώσουμε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα» υποστήριξε επίσης.

Ακόμη, ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν παρουσιαστεί αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες «θα υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Άπαντες έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά είναι υπό αναθεώρηση ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με βάση τις χώρες προέλευσης».

Tέλος, ο κ. Σύψας εξέφρασε την βεβαιότητά του πως θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα γιατί «δυστυχώς ο ιός όταν είναι ασυμπτωματικός, μεταδίδει ή όταν ο ασθενής έχει πολύ λίγα συμπτώματα», κάνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς: «αν κάποιος ασυμπτωματικός πάει σε ένα μπαρ με 1.000 άτομα θα έχουμε διασπορά».

Δείτε επίσης