Ελλάδα

Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για το Κουκάκι- απάντησαν οι αντιεξουσιαστές (pics&vid)

Με πεδίο μάχης μοιάζει η γειτονιά, από τα αντικείμενα που εκτόξευσαν οι καταληψίες.

katalipsi-6

Οι εικόνες της αστυνομίας μιλούν από μόνες τους, καθώς φαίνεται πως οι καταληψίες πέταξαν κατά των αστυνομικών καρέκλες, μπογιές, πυροσβεστήρες μέχρι και έπιπλα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο κτίριο της κατάληψης στην οδό Ματρόζου (ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός) και πριν ξεκινήσει η επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας μετέπειτα απεδείχθη ότι ήταν το σπίτι του πατέρα, συλληφθέντα με τους δύο γιούς του αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Οι καταληψίες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με έπιπλα, πυροσβεστήρες και μπογιές

Οι αστυνομικοί στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στο διπλανό κτίριο τη ςοδού Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες τους κτιρίου, οι οποίοι κυριολεκτικάν εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι ότι υπήρχε μέσα στο σπίτι.


Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα (δηλαδή στην ταράτσα του πατρικού τους σπιτιού), ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα. Η γυναίκα όμως σύμφωνα με την αστυνομίας απεδείχθη πως ήταν μητέρα των δύο καταληψίων και ζήτησε παρουσία του εισαγγελέα. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί (και με την παρουσία εισαγγελέα) μπήκαν μέσα στο σπίτι και ανέβηκνα στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα, οι δύο γιοι και ο πατέρας. Και οι τρεις ακινητοποιήθηκαν από την αστυνομία.


Πρόκειται για τον πατέρα, κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθηκαν, ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων, όπως διευκρίνισε η ΕΛ.ΑΣ.

Η πόρτα καταπέλτης με τα καρφιά

Σημειώνεται ότι, στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά - βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά, τόνισε στην ανακοίνωση της η αστυνομία. Αξίζει να σημειωθεί πως στην επέμβαση των αστυνομικών έγινε και χρήση της κατασκευής αυτής.


Επισημαίνεται ακόμα ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο. Όπως θα δείτε ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας. Θα διαπιστώσετε ότι οι καταληψίες της Ματρόζου ακολούθησαν κατά γράμμα το εν λόγω σημείωμα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Οι οδηγίες προς τους καταληψίες

Οι καταληψίες είχαν και χαρτί κολλημένο στην πόρτα, που έδινε σαφής οδηγίες σε περίπτωση εισόδου της αστυνομίας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ
Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα
Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης
Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους
Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.


Έκλεβαν ρεύμα από εξωτερικό δίκτυο

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, που ήρθαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνολικά και από τις τρείς καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρείς αστυνομικοί.

Τι είπε ο εκπρόσωπος Τύπου για τους γονείς

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Αναφέρθηκε και στους γονείς των δύο γονιών. «Θέλω να κλείσω, με κάτι που για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί σοβαρό θέμα, είναι δήλωση αρχής : Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα».

«Αντίποινα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η «απάντηση» από την πλευρά των αντιεξουσιαστών και των αλληλέγγυων στους καταληψίες κτιρίων πάντως, δεν άργησε να έρθει, αφού ως αντίποινα ερμηνεύονται από την αστυνομία τόσο η καταδρομική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας χθες το βράδυ με καταστροφές ΑΤΜ και καταστημάτων, όσο και το σπάσιμο βιτρινών στη Θεσσαλονίκη λίγο αργότερα. Και στα Εξάρχεια όμως, άγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν χθες το βράδυ το χριστουγεννιάτικο δένδρο που είχε στήσει το πρωί στην πλατεία ο δήμος Αθηναίων.

Δείτε τις φωτογραφίες:


https://www.youtube.com/watch?v=p68lNl8Osyk


Δείτε επίσης