Ελλάδα

Οι «υπερήρωες» της διπλανής… παραλίας   

Η «Aegean Rebreath» έχει βραβευτεί για την καινοτόμα ιδέα της εγκατάστασης σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων

βυθος4

Τον ελεύθερο χρόνο τους, παίρνουν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό τους, φορούν τις στολές τους και ρίχνονται στα κύματα. Δεν είναι υπερήρωες σε κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα μέλη της Oργάνωσης «Aegean Rebreath». Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που έχουν βάλει στόχο να καθαρίσουν τις ελληνικές θάλασσες και να αφυπνίσουν την οικολογική συνείδηση της χώρας… 


Εδώ και τρία χρόνια, οι ελληνικές θάλασσες έχουν τους δικούς τους φύλακες–άγγελους. Πρόκειται για τους εθελοντές της «Aegean Rebreath», που, όπως λένε στη «Βραδυνή της Κυριακής», έχουν αναλάβει να μην αφήσουν το πρόβλημα να κρύβεται κάτω από το… βυθό. 

Με πάνω από 45 δράσεις στο ενεργητικό της, η Οργάνωση έχει ανασύρει τόνους κάθε είδους υλικού που μολύνει το βυθό και απειλούν με καταστροφή το υποθαλάσσιο οικοσύστημα. 

«Κάθε φορά, μας εκπλήσσει το τι βρίσκουμε. Σίγουρα, όμως, τη μεγαλύτερη έκπληξη τη νιώσαμε στην Άνδρο, όταν και ανακαλύψαμε μια πραγματική υποθαλάσσια χωματερή 400 στρεμμάτων», λέει ο εκ των ιδρυτών Γιώργος Σαρελάκος, με τον οποίο μιλήσαμε την ώρα που σχεδίαζε την επόμενη εξόρμηση της ομάδας, που θα λάβει χώρα στις 11 και 12 Ιουλίου, στη Λευκάδα. Εκεί όπου πέρα από τις… υποθαλάσσιες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συζήτηση με την τοπική κοινωνία, καθώς η δραστηριότητα της «Aegean Rebreath», πλέον, επεκτείνεται σε διαφορετικούς τομείς, με σκοπό να αναπτυχθούν αλληλένδετες δράσεις που αφενός θα αντιμετωπίζουν σφαιρικά το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης, και αφετέρου θα προσφέρουν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και όχι μόνο. «Το θαλάσσιο περιβάλλον έχει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία του πλανήτη. Αποτελεί, όμως, και βασικό παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία αμέτρητων παράκτιων κοινοτήτων, στοιχείο που είναι ιδιαίτερα εμφανές στη Μεσόγειο. Μέσω των δράσεών μας, φιλοδοξούμε να εισαγάγουμε μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας. Στόχος μας είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την Οικονομία και την κοινωνία μας», λένε χαρακτηριστικά τα μέλη της Οργάνωσης. 


Ερευνητική δραστηριότητα 


Ενδεικτική της πολυεπίπεδης δράσης της «Aegean Rebreath» είναι παγκόσμια αναγνώριση που υπάρχει για την τεράστια συγκέντρωση δεδομένων από τις περιοχές όπου έχει επιχειρήσει, κάτι που βοηθάει ώστε να αποκαλυφθεί στην πλήρη έκτασή του το μέγεθος και οι πτυχές του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης.  

Σημαντική είναι και η ερευνητική δραστηριότητα της Οργάνωσης σχετικά με την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και μικροπλαστικών σε αυτά, που έχει στόχο τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα παρέχει επιπλέον στοιχεία για το βαθμό επιβάρυνσης των υδάτων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ομάδα. Σε αυτή την προσπάθεια η «Aegean Rebreath» συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.  


Σταθμοί συλλογής 


Σε αυτό που, όμως, πρέπει πραγματικά να σταθεί κανείς είναι η εγκατάσταση σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, μία καινοτόμα ιδέα, η οποία και αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ 475 ιδεών σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο του «Advocate Europe». 

Οι σταθμοί της «Aegean Rebreath» βρίσκονται σε σημεία λιμανιών όπου κυρίως δραστηριοποιούνται οι αλιευτικές κοινότητες και είναι εξοπλισμένοι με κάδους και την ανάλογη σήμανση, βοηθώντας πολίτες και αλιείς να τοποθετούν παράκτια και θαλάσσια απορρίμματα. Στη συνέχεια, οι δημοτικές Αρχές σε συνεργασία με την Οργάνωση φροντίζουν για την καταγραφή και τη διοχέτευση των απορριμμάτων σε μονάδες ανακύκλωσης ή επαναξιοποίησης. Χαρακτηριστικό της δουλειάς που γίνεται στους συγκεκριμένους σταθμούς είναι το παράδειγμα της Αντιπάρου, χάρη στον οποίο το πανέμορφο νησί έχει αναρριχηθεί στην 4η θέση της ανακύκλωσης σε όλες τις Κυκλάδες. 


Εκπαιδευτικά σεμινάρια


Οι άνθρωποι της «Aegean Rebreath» δίνουν μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση των νεότερων γενιών για το μέγεθος και τις βασικές αιτίες της θαλάσσιας ρύπανσης, εστιάζοντας πάντα στο μήνυμα ότι υπάρχουν λύσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. «Τα παιδιά είναι το μέλλον», λέει ο Γιώργος Σαρελάκος, που προσθέτει ότι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διενεργεί η οργάνωση σε σχολεία διακρίνονται από συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε οι μαθητές να ενθαρρύνονται και να αναπτύσσουν τις δικές τους ιδέες για την προστασία του Περιβάλλοντος, με προοπτική να τις κάνουν πραγματικότητα μέσα από την υλοποίηση μικρών δράσεων στο σχολείο τους. 

Δίκτυο εθελοντών σε ολόκληρη τη χώρα


Ο Γιώργος Σαρελάκος είναι ένας από τους επτά που πριν από τρία χρόνια ξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα. «Σήμερα έχουμε έναν πυρήνα 40 ατόμων και ένα δίκτυο με 200 ακόμη εθελοντές σε διάφορα μέρη της χώρας που συνδράμουν στην προσπάθειά μας. Όλα τα μέλη μας ξοδεύουν χρόνο και χρήματα γι’ αυτό που κάνουμε, καθώς με εξαίρεση κάποιες δωρεές όλα τα έξοδα επιβαρύνουν τους ίδιους», λέει και τονίζει ότι μετά από κάθε δράση υπάρχουν ανάμικτα συναισθήματα. «Παρά την κούραση, από τη μία υπάρχει χαρά για το ότι ο κόσμος, πλέον, μας αποδέχεται και μας βοηθάει και για τον τρόπο που αντιδρούν τα παιδιά που έρχονται κοντά μας, και ικανοποίηση για τα απορρίμματα που συλλέξαμε. Από την άλλη όμως, κάθε φορά νιώθουμε και απογοήτευση, γιατί βλέπουμε τις διαστάσεις του προβλήματος».  

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην Βραδυνή της Κυριακής στις 4/7/20)

Δείτε επίσης