Ελλάδα

Ειδικοί εκτιμούν ότι έως το τέλος του Ιουλίου θα έχουν επισκεφτεί την Κρήτη 110.000 τουρίστες

Το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου κατέφτασαν στο νησί περίπου 60.000 τουρίστες από το εξωτερικό

ÕÐÏÄÏ×Ç ÔÇÓ ÐÑÙÔÇÓ ÐÔÇÓÇÓ ÁÐÏ ÔÏ ÅÎÙÔÅÑÉÊÏ ÓÔÏ ÁÅÑÏÄÑÏÌÉÏ ÔÏÕ ÇÑÁÊËÅÉÏÕ ÊÑÇÔÇÓ(EUROKINISSI/ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ)

Η εξέλιξη της πανδημίας αξιολογείται σε καθημερινή βάση από την κυβέρνηση, η οποία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα, χωρίς ωστόσο να επιδεινωθεί η κρίση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών, σύμφωνα με νέα αεροπορική οδηγία. Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποσύρει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο των ασφαλών από Covid-19 χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια οι 12 χώρες που παραμένουν στην ευρωπαϊκή λίστα και εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις είναι οι ακόλουθες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Με αεροπορικές οδηγίες, μόνο στο Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται όλες οι πτήσεις από Αλβανία και Β. Μακεδονία έως τις 31 Ιουλίου 2020, ενώ παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων από και προς Τουρκία έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με αεροπορικές οδηγίες (ΝΟΤΑΜS) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τις πύλες τους άνοιξαν στις 15 Ιουλίου όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας, με σκοπό να υποδεχτούν απευθείας πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σημειώνεται, ότι οι επιβάτες που φτάνουν από τη Βρετανία στην Ελλάδα υπόκεινται σε συντομευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 14 Ιουλίου για τη Βρετανία ήταν κλειστά τα σύνορα, αφού η συγκεκριμένη χώρα είχε καταγράψει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Συνολικά, αναμένονται σχεδόν 200 πτήσεις αυτήν την εβδομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, με αμείωτη προσοχή παρακολουθούν και ό,τι συμβαίνει στον Προμαχώνα, τη βασική χερσαία πύλη εισόδου της xώρας, από όπου έχουν περάσει ούτως η άλλως, τα περισσότερα από τα κρούσματα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου κατέφτασαν περίπου 60.000 τουρίστες από το εξωτερικό, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα έχουν επισκεφτεί το νησί σχεδόν 110.000 άνθρωποι.

Πάντως, ο αριθμός αυτός έχει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τον περσινό, καθώς στο τέλος του Ιουλίου του 2019 είχαν περάσει τις διακοπές τους στην Κρήτη περίπου 650.000 τουρίστες.

Με πληρότητα 68% οι πτήσεις

Σημειώνεται ότι τα αεροπλάνα ταξίδεψαν με πληρότητα στο 68%, προκειμένου να αποτραπεί όσο περισσότερο γίνεται η μετάδοση του κορωνοϊού.

Ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι ΗΠΑ, εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020.

Πιθανότατα, υποχρεωτική θα είναι η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR), το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα.


Οι έλεγχοι στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί τουρίστες που δεν είχαν μαζί τους το αρνητικό τεστ αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους.

Η ΚΥΑ για τον Προμαχώνα προβλέπει ότι η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Αναλυτικότερα τα νέα μέτρα:

– Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.

– Θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα έγγραφα όσων μπαίνουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλλονται κυρώσεις

– Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία.

Τουρίστες που θέλουν να περάσουν τα σύνορα για να έρθουν στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ για τον κοροναϊό τουλάχιστον 72 ώρες πριν.

Προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας απαραίτητη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών.

Επίσης, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο συνεχής, προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων.


Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Sky News, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο άνοιγμα σήμερα των πυλών των αεροδρομίων στους Βρετανούς:

Ο υπουργός Τουρισμού είπε: «Να περιμένουν την ίδια αίσθηση φιλοξενίας. Απολαμβάνουμε πάντα την παρέα των φίλων μας από το Ηνωμένο Βασίλειο και χαιρόμαστε πολύ που οι ειδικοί μας στον τομέα της υγείας συμφώνησαν και μας επέτρεψαν να ανοίξουμε και πάλι τη σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης είμαστε ευγνώμονες που η βρετανική κυβέρνηση έβαλε την Ελλάδα στη λίστα των χωρών στις οποίες είναι δυνατό να ταξιδέψει κανείς για διακοπές.

Ωστόσο, βρίσκεστε στο χειρότερο σημείο της πανδημίας, έτσι δεν είναι; Πόσο ασφαλές είναι να έρθουν οι Βρετανοί στην Ελλάδα;

Ανοίξαμε τις συνδέσεις από την 1η Ιουλίου και παρακολουθούμε την κατάσταση. Είναι προς το παρόν σταθερή. Παρακολουθούμε τα νούμερα και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παραμένουμε σε εγρήγορση. Δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Αν χρειαστεί, θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα. Διάβασα κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή επιβολή γενικής καραντίνας (lockdown). Αυτό σίγουρα δεν ισχύει. Θα θέλαμε να το διαψεύσουμε. Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πύλες της στους ξένους τουρίστες – από την Ευρώπη κυρίως – και αυτό θα συνεχιστεί»

Κανόνες υγιεινής στα αεροδρόμια

Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς το εξωτερικό και εσωτερικό και ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια είναι:

  • Η είσοδος στο κτήριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ). Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.
  • Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
  • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
  • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.
  • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
  • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη . Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
  • Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
  • Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.
  • Τέλος, όσον αφορά στις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, οι επιβάτες καλό θα είναι να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες και ταξιδεύουν.

Δείτε επίσης