Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει την πορεία της στην Ελλάδα η πανδημία - Στο «κόκκινο» η Αττική

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα 196 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, ενώ αναμένεται αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες

Κορωνοϊός: Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει την πορεία της στην Ελλάδα η πανδημία - Στο «κόκκινο» η Αττική

196 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αττική, καθώς τη Δευτέρα καταγράφηκαν 38 κρούσματα στην Αττική, ενώ χθες σημείωσαν ραγδαία αύξηση με 82.

Τα 10 από αυτά να συνδέονται με τον Πόρο, ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς μίνι lockdown.

42 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην οποία πρόσφατα επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία του τελευταίου 24ωρου για τα φαινόμενα χαλάρωσης.

Αναμένεται αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των θανάτων, καθώς οι 13 από τους 27 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ είναι από 65 ετών και άνω.

Αυξημένη ετοιμότητα στην κυβέρνηση για τον κορωνοϊό – Οι επόμενες κινήσεις


«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι κρίσιμος και στο τέλος του μήνα θα φανεί το κατά πόσο οι «αδειούχοι» τήρησαν τα μέτρα προστασίας.

Σε αυτή τη φάση έντονο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην Αττική , με βάση την τελευταία ενημέρωση, υπήρξαν 82 νέα κρούσματα.

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown είναι εκτός του τραπεζιού, ωστόσο τοπικά lockdown θα μπαίνουν σε ισχύ κατά περίπτωση. Δεδομένο είναι πως θα εφαρμόζεται άμεσα ένα αυστηρότερο πλαίσιο, σε περιοχές που υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (όπως έγινε πρόσφατα στον Πόρο).

Την ίδια στιγμή σε εφαρμογή μπαίνουν στοχευμένες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα μέχρι τις επτά το πρωί. To μέτρο ισχύει έως τις 23 του μήνα στις εξής περιοχές: Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας. Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω. Να σημειωθεί ωστόσο πως ανάλογη διάταξη δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ανάλογα με τη διασπορά του ιού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα οι τηλεδιασκέψεις για να υπάρχει συνεχής εκτίμηση της κατάστασης. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το ότι ο δείκτης RO έχει ξεπεράσει το ένα (από 0.4 που ήταν) , δηλαδή ο κάθε ασθενής μεταδίδει τον ιό σε τουλάχιστον ένα συμπολίτη του. Επίσης καμπανάκι έχει χτυπήσει για τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς έφτασαν πλέον τους 26.

Να σημειωθεί εδώ πως παράλληλα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών αποφάσεων βρίσκεται και το θέμα της στήριξης της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, με βαρύτητα να δίνεται στη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τη Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από ένα μήνα. Η ΔΕΘ ακυρώθηκε, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία (στις 5 Σεπτεμβρίου) σε περιορισμένο ακροατήριο λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα η ΔΕΘ – Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικό- οικονομικό φόρουμ, όπου θα δοθεί η ευκαιρία για μία ουσιαστική συζήτηση.

Που εντοπίζονται τα 196 νέα κρούσματα κορωνοϊού


196 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Τρίτης, κατά την καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Αναλυτικότερα:

-20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

— 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

-82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

-2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων

-2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

-1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς

-1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

-1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δημόπουλος: Εμφανές ότι έχουμε έξαρση - Έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων


Είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού στην χώρα μας.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε χρειάζονται 7-14 μέρες για να έχουμε τα αποτελέσματα των μέτρων αλλά από την άλλη μεριά είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων προσθέτοντας πως αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανοίγουν συνεχώς νέες μονάδες ειδικών λοιμώξεων που νοσηλεύουν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία, έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Επομένως ο ίδιος σημείωσε πως είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για fake news, είναι μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να περιορίσουμε την έξαρση ενώ όσοι δεν το αποδέχονται έχουν και ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι φορείς παίρνουν μέτρα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι θα σταματήσει την εξάπλωση; - Αυτή είναι η παγκόσμια στρατηγική

Σχετικά με το τι θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού στην χώρα μας ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται συνειδητοποίηση και εφαρμογή μέτρων απ όλους μας και ιδιαίτερα από τους υπευθύνους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ότι δυστυχώς ότι δεν πρέπει να μετακυλήσουν τα ωράρια, να βρουν κάποια τρικ να ξεφύγουν προσχηματικά δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την προστασία όλων μας. Δεν είναι τιμωρητικά μέτρα.

Ο κ. Δημόπουλος συμπλήρωσε πως το να αποφασισθεί σε μία μέρα ένα καθολικό lockdown δεν θα απέδιδε, θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις ενώ τα μέτρα αυτά δίνουν και ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους μας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παγκοσμίως, κανένας δεν έχει προτείνει κάτι διαφορετικό για να παοτραπεί κάτι περαιτέρω

Αναφορικά με το εμβόλιο ανέφερε πως «Ανασκοπούμε την βιβλιογραφία σε διεθνή βάση και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως οι μελέτες που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ και ΗΠΑ είναι καθόλα αξιόπιστες δεδομένου ότι έχουν πάρει εγκρίσεις από ειδικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς».

Ανησυχία για τον διπλασιασμό των κρουσμάτων στην Αττική


Από την πλευρά του ο καθηγητής της λοιμωξιολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών Νικόλαος Σύψας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 προβληματίζεται για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. «Είναι ανησυχητικά τα σημάδια. Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Αττική σε μια μέρα και είναι μεγάλος ο αριθμός των διασωληνωμένων. Πολλοί δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Όλα αυτά είναι σημάδια ανησυχητικά. Ελπίζω τα μέτρα να αποδώσουν και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Λόγω της εποχής υπάρχει τεράστια κινητικότητα του ελληνικού πληθυσμού και υπάρχει διασπορά. Φαίνεται ότι υπάρχει έξαρση της επιδημίας».

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σχολίασε: «Τα μέτρα είναι αρκετά και ενδεχομένως να αυστηροποιηθούν λίγο περισσότερο. Το σημαντικό είναι να μην λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα, αλλά να τηρούνται αυτά που έχουμε, αλλά αυτό δεν γίνεται. Υπάρχει μια χαλαρότητα, παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχουν αποστάσεις. Ολα αυτά κάνουν διασπορά του ιού. Ισως να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα στο τέλος της εβδομάδας αν τα πράγματα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Αν πρέπει να λάβουμε μέτρα θα το κάνουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Σχετικά με το εμβόλιο που ανακοίνωσε η Ρωσία είπε: «Δεν γνωρίζουμε πολλά για το εμβόλιο που ανακοίνωσε η Ρωσία, γιατί δεν έχουν δημοσιευτεί όλα αυτά που ανακοίνωσε. Ελπίζουμε να είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και να μην υπάρχουν παρενέργειες. Υπάρχει μια αβεβαιότητα στην διεθνή κοινότητα. Μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν κάνει κλινικές μελέτες φάσεως τρία, καθώς έτσι εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και στην ασφάλειά του».

«Είμαστε στην αρχή ενός κύματος»


Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάχτυλος λέγοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Πρέπει να ανησυχούμε. Έχουμε συμπληρώσει αρκετές ημέρες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Βλέπουμε μια αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων και πολλοί είναι οι διασωληνωμένοι. Είμαστε στην αρχή ενός κύματος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα πολλά. Χρειάζεται συνέπεια για να αντιστραφούν οι αριθμοί και προσπάθεια. Αν εφαρμοστούν με συνέπεια τα μέτρα θα αποδώσουν».

Σχετικά με τα αποτελέσματα των μέτρων εξήγησε: «Οι αριθμοί που ανιχνεύονται είναι μεγάλοι και χρειαζόμαστε εβδομάδες για την αναστροφή των κρουσμάτων. Είναι δύσκολο».

Ο Δεκαπενταύγουστος πλησιάζει, οι εκκλησίες θα υποδεχτούν πιστούς με τον Αθανάσιο Εξαδάχτυλο να συμβουλεύει: «Πρέπει να είμαστε με μάσκα τόσο στην εκκλησία όσο και στο προαύλιο. Να είμαστε σε απόσταση ενάμισι μέτρου για να μείνουμε ασφαλής και έτσι αποφύγουμε την μετάδοση του ιού».

Τα νέα μέτρα επιβάλλουν κλείσιμο των κλαμπ τα μεσάνυχτα με τον κ. Εξαδάχτυλο να επισημαίνει. «Ασφαλώς ο συνωστισμός θα περιοριστεί, αλλά δεν θα εξαφανιστεί. Πρέπει να ζητήσουμε από τους νέους να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Εχει να κάνει με την υγεία των συνανθρώπων τους αλλά και της οικονομίας».

Να αναλάβουν την ευθύνη για την υγεία τους καλεί τους πολίτες ο ΙΣΑ για το ζήτημα του κορωνοϊού


Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απευθύνει έκκληση, «ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στη λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τονίζει πως η «επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικά η Αττική χτυπά καμπανάκι κινδύνου. Είναι προφανές ότι κινδυνεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, ειδικά στις διακοπές, που ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο. Τονίζουμε ότι οι επαγγελματίες όλων των κλάδων οφείλουν να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Ο εχθρός μας απειλεί περισσότερο από ποτέ. Οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και ομοψυχία, για να βγούμε νικητές κι από αυτή τη δύσκολη μάχη, όπως το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα. Θέλουμε ασφάλεια στις διακοπές, στις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τόσο για τους πολίτες της χώρας μας όσο και για τους επισκέπτες».

Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί.

Ειδικότερα:

  • Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Κρατάμε απόσταση 2 τουλάχιστον μέτρων από τους άλλους σε όλους τους χώρους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
  • Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή στην παραλία και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. ξαπλώστρες κ.τ.λ.)
  • Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όταν ακουμπάμε αντικείμενα ευρείας χρήσης (πρίζες, χερούλια, ΑΤΜ κ.τ.λ.)
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε την περιοχή με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος κ.τ.λ.) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.

Δείτε επίσης