Ελλάδα

Αύριο ή τη Δευτέρα η ανακοίνωση των βάσεων των Πανελληνίων Εξετάσεων 2020

«Μια ανάσα» από την ανακοίνωση των Βάσεων βρίσκονται περίπου 100.000 υποψήφιοι

ÁÍÁÑÔÇÈÇÊÁÍ ÓÇÌÅÑÁ ÓÅ ÏËÁ ÔÁ Ó×ÏËÅÉÁ ÔÇÓ ×ÙÑÁÓ ÏÉ ÂÁÈÌÏËÏÃÉÅÓ ÔÙÍ ÐÁÍÅËËÁÄÉÊÙÍ ÅÎÅÔÁÓÅÙÍ ÓÅ ÃÅË ÊÁÉ ÅÐÁË // ÃÅÍÉÊÏ ËÕÊÅÉÏ ÓÔÇÍ ÐÑÅÂÅÆÁ  (EUROKINISSI/ ÃÉÙÑÃÏÓ ÅÕÓÔÁÈÉÏÕ)

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου ή τη Δευτέρα 31/08 θα ανακοινωθούν οι Βάσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων για το 2020, βάζοντας τέλος στην αγωνία περίπου 100.000 υποψηφίων για τις επιδόσεις τους και για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν:

  • τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και
  • τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο)

θα μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Οι εκτιμήσεις


Πτώση βάσεων στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, που μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, φαίνεται ότι θα έχουμε φέτος, κατά την τελική βαθμολογική αξιολόγηση μιας χρονιάς που κυριολεκτικά «πάγωσε» στη μέση της, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Για πρώτη φορά μάλιστα αναμένουμε φέτος τμήμα Ιατρικής Σχολής της χώρας να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια.

Ετσι, με την πρόβλεψη μιας γενικής καθοδικής πορείας των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ, μπαίνουμε στην εβδομάδα ανακοίνωσης των τελικών στοιχείων από το υπουργείο Παιδείας, τα οποία αναμένονται από την Τετάρτη 26 Αυγούστου έως την Παρασκευή 28 του μήνα.

Παράλληλα όμως πονοκέφαλο έχει προκαλέσει αυτές τις ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία φέρεται ότι δικαιώνει τους γονείς των μαθητών που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα φέτος το καλοκαίρι και έλαβαν συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Φαίνεται ωστόσο ότι ο υπολογισμός του ποσοστού αυτού ήταν λάθος, καθώς επελέγη η μέθοδος του γενικού μέσου όρου σε όλες τις σχολές, ενώ σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση θα ήταν πιο δίκαιο να προσδιορίζεται ανά περίπτωση.

Κατά τα άλλα και όπως προαναφέρθηκε, φέτος αναμένεται μεγάλη πτώση στις βάσεις των Ιατρικών Σχολών όπως γενικότερα στις Σχολές Υγείας του 3ου επιστημονικού πεδίου, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσαν πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικούν τις σχολές αυτές είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Αντίθετα, μικρή πτώση βάσεων αναμένεται στις Νομικές Σχολές.

Τα παραπάνω είναι συνέπεια του νέου τρόπου υπολογισμού των μορίων, που θα επιφέρει μάλιστα εντυπωσιακό αριθμό ισοψηφίων στις βαθμολογίες, του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και της μείωσης του αριθμού των διαγωνιζομένων στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και στις Σπουδές Υγείας.

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται:

Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, σταθερότητα και οριακές πτώσεις σε Νομικές και Ψυχολογίες. Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση σε όλες τις υπόλοιπες σχολές η οποία θα υπερβεί τα 1.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα του συγκεκριμένου πεδίου.

Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς ο αριθμός των εισακτέων είναι μεγαλύτερος από εκείνον των υποψηφίων. Κάτω από τη βάση θα είναι όμως όλα τα τμήματα των Μαθηματικών εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στο 3ο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών επίσης εντυπωσιακή και ιστορική θα είναι η πτώση στις Ιατρικές Σχολές, η οποία αναμένεται ότι θα φτάσει τα 800 μόρια. Η πτώση οφείλεται στη δυσκολία της Βιολογίας και στη μείωση του αριθμού των διαγωνισθέντων με το νέο σύστημα καθώς πολλοί απόφοιτοι επέλεξαν το παλαιό σύστημα.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, φαίνονται ανοδικές τάσεις 200-300 μορίων στα τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων λόγω μετακίνησης πολλών υποψηφίων προς αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Δείτε επίσης