Ελλάδα

Σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Ανοιχτή πρόκληση χωρίς τέλος

To τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει στην περιοχή της παράνομης NAVTEX - Την Ελλάδα κατηγορεί για κλιμάκωση της έντασης ο Ερντογάν - Δεν αποκλείεται στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία για το Oruc Reis

oruc

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου από τις πρώτες πρωινές ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Η θέση του Oruc Reis στις 08:30 την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Εντεινόμενο εκνευρισμό προκαλεί στην Ευρώπη η επιμονή της Τουρκίας στην προκλητική τακτική της, παρά τη συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα και τις πρόσκαιρες -όπως αποδείχθηκε- προσδοκίες για αποκλιμάκωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας, στέλνοντάς το για έρευνες στο Καστελόριζο, ακριβώς έξω από τη ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.


Η κίνηση αυτή, που «τορπιλίζει» εκ των πραγμάτων τις διερευνητικές επαφές, έρχεται την ημέρα που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή.

Ενδεικτικό της δυσφορίας που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη -και ειδικότερα στο Βερολίνο- η στάση της Άγκυρας είναι ότι ο Χάικο Μάας δεν θα επισκεφθεί τελικά την Άγκυρα, όπως προγραμμάτιζε, αλλά θα βρεθεί στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ειδικότερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δήλωσε πως ένημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας νότια του Καστελορίζου και πρόσθεσε:

«Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί έμπρακτα τις αποφάσεις της ΕΕ και να επιδείξει έμπρακτα την βούληση της να ξεκινήσει διάλογο με την Αθήνα.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης.

Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη» δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων Agnès Von der Mühll.

Ερντογάν: «Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση»


Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».

Με ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία αναφέρει συγκεκριμένα ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μισέλ, συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Σαρλ Μισέλ ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.

Συναγερμός για το Oruc Reis


Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει κινητοποίηση. Ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αποπλεύσει από τους ναυστάθμους και κινούνται προς την περιοχή που οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το Oruc Reis θα απλώσει καλώδια -κάνοντας την λεγόμενη διαδικασία της παρέασης- από το βράδυ της Δευτέρας κιόλας, ή αν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει άλλα σχέδια και πότε θα επιχειρήσει να τα ενεργοποίησει.

Από τον Ιούλιο είναι η τρίτη φορά που ο ελληνικός στόλος αποπλέει με κατεύθυνση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την περιοχή του Καστελόριζου.

Η πρώτη κινητοποίηση έγινε στις 24 Ιουλίου, όταν το σύνολο του στόλου πήρε θέσεις στο Αιγαίο αλλά ο Ερντογάν δεν υλοποίησε τις απειλές του για έναρξη ερευνητικών εργασιών από το Oruc Reis.


Τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου και τα πληρώματά τους -περίπου 3.000 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες- ξαναβγήκαν από τους ναυστάθμους στις 10 Αυγούστου και παρέμειναν εν πλω για 35 ολόκληρες ημέρες.

Η τρίτη κρίση σε διάστημα τριών μηνών, αυτή που πυροδότησε ο Ταγίπ Ερντογάν με την απόφασή του να ξαναβγάλει το Oruc Reis για σεισμικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο, ξαναβγάζει από τα ξημερώματα τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με τα σημερινά δεδομένα, είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η αποστολή των ελληνικών πληρωμάτων.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του Ερντογάν σε μια θαλάσσια περιοχή που η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες ούτε και είναι εύκολο να προεξοφληθεί αν η δραστηριότητα του Oruc Reis συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου ή θα παραταθεί και πέραν της ημερομηνίας αυτής...

Φίλης-Συρίγος: Δεν αποκλείεται στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία για το Oruc Reis


Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγγος και ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησαν στο ΘΕΜΑ 104,6, προσπαθώντας να ανιχνεύσουν το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η νέα κρίση με την Τουρκία μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει το Oruc Reis συνοδευόμενο από έναν στολίσκο τουρκικών πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και 21 μίλια από τη Ρόδο, σε μια περιοχή που η Ελλάδα έχει κυριαρχκά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες. «Οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα» υποστήριξε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συρίγος: Ο Ερντογάν έχει ενθαρρυνθεί από την απίστευτη ανοχή της Δύσης

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τον μπούσουλα των 35 ημερών και είναι έτοιμη για στρατιωτική αντίδραση αν χρειαστεί, αλλά επιλογή την διπλωματία, αυτό είναι το ισχυρό μας χαρτί» επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος στο ΘΕΜΑ 104.6 αναφερόμενος στην κρίση που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου με την έξοδο του Oruc Reis και διήρκεσε μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου οπότε το τουρκικό ερευνητικό επέστρεψε στην Αττάλεια.

Ο κ. Συρίγος εξηγεί ότι με την νέα έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες ο Ερντογάν «πιστεύει ότι θα θέσει νέους όρους στη διπλωματική αντιπαράθεση» και προσθέτει: «Έχει ενθαρρυνθεί από την απίστευτη ανοχή που δείχνει η Δύση σε όλα αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία».

Αξιολογεί επίσης ως εξαιρετικά ισχυρές τις πιθανότητες το Oruc Reis να ξεκινήσει έρευνες σε μια περιοχή μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.

Φίλης: Παραβίαση κατακόκκινης γραμμής αν το Oruc Reis φτάσει 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο

«Η Τουρκία έχει αποφασίσει ότι το κοστούμι που επιχείρησε να της φορέσει η Ελλάδα για τις διερευνητικές επαφές ήταν πολύ στενό και θέλει να απεκδυθεί αυτού» επισήμανε ο Κωνσταντίνος Φίλης, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κατά την άποψη του κ. Φίλη, ο Ερντογάν «διαπραγματεύεται με συναλλακτικούς όρους με τους ηγέτες, χωρίς όρια, χωρίς κανόνες και απεχθάνεται το θεσμικό».

Στο ερώτημα «πού το πάει η Άγκυρα», ο Κωνσταντίνος Φίλης απαντά: «Είναι σαν να πιάνει το νήμα από τις 12 Σεπτεμβρίου που περιμέναμε συνέχιση των ερευνών αλλά τελικά επανέφερε το Oruc Reis στον κόλπο της Αττάλειαςδεν ανανεώθηκε, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση βάση της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Ελλάδα να ασκήσει τα καθόλα νόμιμα δικαιώματά της για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ. Πολλώ δε μάλλον, προσπαθεί να περιορίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

«Να μην λησμονούμε ότι η συγκυρία, κυρίως λόγω της εσωστρέφειας των Αμερικανών καθ’ ότι σε περίπου τρεις εβδομάδες έχουν εκλογές και λόγω της αμηχανίας –για να το θέσω κομψά- της ΕΕ, είναι μάλλον ευνοϊκή για την Τουρκία» εκτιμά ο κ. Φίλης.

Στο ερώτημα πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία στείλει το Oruc Reis για έρευνες σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Καστελλόριζου, ο Κωνσταντίνος Φίλης απαντά ότι

«αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μιλάμε για παραβίαση μιας κατακόκκινης γραμμής της ελληνικής πλευράς» και προσθέτει:

«Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία να βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, εννοώ με διπλωματικό τρόπο την κλιμάκωση.

Αν και εφ' όσον δεν το καταφέρουμε αυτό και το Oruc Reis βρεθεί 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο -δηλαδή μόλις μισό μίλι από τα τωρινά χωρικά ύδατα αλλά εμφατικά μέσα στα δυνητικά χωρικά ύδατα- η μόνη λύση, εφ' όσον έχουμε εξαντλήσει τα διπλωματικά περιθώρια, θα είναι στρατιωτικού χαρακτήρα».

Δείτε επίσης