Ελλάδα

Λινού: Μπορεί να υπάρχουν έως και 20.000 «κρυμμένα» κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (vid)

«Δεν έχουμε μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού στην Ελλάδα, ώστε να μετράμε και τα συμπωματικά και τα ασυμπτωματικά άτομα»

Να τηρούν τα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του νέου κορωνοϊού συστήνει η Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ερωτήθηκε για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και σε όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τους Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη περί χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός.

Η κα Λινού είπε στο Open: «Καλά κάνει η Πολιτεία. Έχω όμως μια επιφύλαξη. Ποιος θα καθορίζει ότι υπάρχει συνωστισμός, είναι υποκειμενικό, στην ατομική κρίση. Οπωσδήποτε είναι μια καλή κίνηση, προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όσον αφορά στα κρούσματα της Αττικής, η Αθηνά Λινού είπε ότι «ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων δεν είναι γνωστός. Δεν έχουμε μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού στην Ελλάδα, ώστε να μετράμε και τα συμπωματικά και τα ασυμπτωματικά άτομα. Και έτσι δεν ξέρουμε πού πάει ακριβώς».

Σε εκείνο το σημείο ερωτήθηκε για τα 5.472 ενεργά κρούσματα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και εξήγησε:

«Αυτά τα 5.000 κρούσματα είναι ασφαλή και δεν θα μας προκαλέσουν τίποτα αν εφαρμοστεί η καραντίνα. Το πρόβλημα είναι τα άλλα 10.000 με 20.000 κρούσματα που υπάρχουν, είναι ενεργά και δεν τα ξέρουμε. Κρούσματα ασυμπτωματικά, με ήπια συμπτώματα ή και κρυμμένα ίσως από ανθρώπους που δεν θέλουν να εξεταστούν»


Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα ήταν σίγουρα χειρότερη αν δεν υπήρχε η οδηγία για τις μάσκες και στη συνέχεια μίλησε για τα εμβόλια:

«Αυτή τη στιγμή είναι σε τελική φάση τουλάχιστον 8 εμβόλια. Δυο από αυτά δημιούργησαν πρόβλημα και είναι παρόμοιας τεχνολογίας. Στα υπόλοιπα 6, υπάρχουν 2-3 που είναι διαφορετικής τεχνολογίας και προσωπικά ελπίζω πιο πολύ σε αυτά.

Τα συγκεκριμένα όμως μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα στη διανομή τους, δηλαδή το πώς θα φτάσουν σε όλες τις περιφέρειες. Η δυσκολία έγκειται στο ότι ένα από αυτά χρειάζεται πιο πολλή ψύξη. Πρέπει να είναι στους -90 βαθμούς για να μείνει ασφαλές και αποτελεσματικό για περισσότερο από 24 ώρες»

Η Αθηνά Λινού σημείωσε ότι «αν εμβολιαστούν τα πρώτα 50.000 – 100.000 άτομα θα ξεπεραστεί το κομμάτι του φόβου των παρενεργειών. Αυτό που δεν θα ξεπεραστεί είναι το έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, που είναι ένα κίνημα άρνησης γενικότερα. Είναι κάτι που έχει συμβεί και σε περασμένες εποχές με άλλα εμβόλια. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει.

Αυτή τη στιγμή το πιο πολλά υποσχόμενο φάρμακο είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα. Αυτό όμως έχει μεγάλη δυσκολία στο να παραχθεί μαζικά, για πολύ κόσμο. Δηλαδή μπορεί να έχουμε την ανακάλυψή του και η παραγωγή να είναι ακριβή και δύσκολη και να καθυστερήσει, ώστε να φτάσει στη μεγάλη μάζα του πληθυσμού».

Δείτε επίσης