Ελλάδα

Υποναύαρχος πολεμικού ναυτικού: Το Oruc Reis έχει ξεκινήσει έρευνες (vid)

Τι δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega

oruc

Τις προκλητικές ενέργειες συνεχίζει η Τουρκία, με το Oruc Reis να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το Καστελλόριζο.

Ο υποναύαρχος πολεμικού ναυτικού, Στέλιος Φενέκος και ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο ανταποκριτής του σταθμού στην Τουρκία Ανδρέας Ρομπόπουλος ανέλυσε τη χθεσινή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως επίσης το tweet του υπουργού Μεταφορών, με χάρτη ερευνών που είδε το φως της δημοσιότητας και είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1982.

Ο κ. Φενέκος είπε ότι το Oruc Reis έχει ήδη αρχίσει να ερευνά το Αιγαίο προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής πια δεν έχει μεγάλη σημασία το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis καθώς η Τουρκία παρανομεί από τη στιγμή της έκδοσης της Navtex.

«Βέβαια αν αποδειχθεί ότι εντός της υφαλοκρυπίδας, που διεκδικεί η Ελλάδα αλλά δεν είναι οριοθετημένη, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει φυσικό αέριο προφανώς η πρόκληση πάει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο.

Σε επίπεδο διεθνούς δικαίου δεν δικαιώνεται η Τουρκία γιατί μετά από δικαστική επίλυση του θέματος, αν δικαιωθεί η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να μας δώσει όλα τα στοιχεία. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Άγκυρα είναι να κατοχυρώσει τις θέσεις της» τόνισε ο κ. Υφαντής.

Ο κ. Φενέκος συμπλήρωσε από την μεριά του ότι τα ελληνικά πλοία είναι σε μεγάλη ετοιμότητα αλλά όχι στην ανάπτυξη που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης εκτιμά ότι τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τόσο το φυσικό αέριο. «Δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος» τόνισε ο κ. Πολίτης και συμπλήρωσε «Ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής του Μακρόν και δοκιμάζει και τα όρια της Μέρκελ.


Δείτε επίσης