Ελλάδα

Οι γυναίκες που «έδεσαν» τη Χρυσή Αυγή

Ποιες ήταν οι τέσσερις γυναίκες που καταδίκασαν, με τον τρόπο τους, την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής;

4 γυναίκες ΧΑ

Τέσσερις γυναίκες πρωτοστάτησαν στην πολυετή προσπάθεια για να κριθεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν αξιόποινες πράξεις.


Η Μάγδα Φύσσα, παρούσα από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα στο δικαστήριο, πρωτοστάτησε σε αυτή τη μάχη που για διάφορους λόγους φαινόταν άνιση. Πολλές φορές ήταν σχεδόν μόνη της στο δικαστήριο και συχνά έδινε αυτή κουράγιο στους δικηγόρους Πολιτικής Αγωγής. Πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκε όχι μόνο με το δολοφόνο του παιδιού της, αλλά και με άλλους χρυσαυγίτες που δεν δίσταζαν ακόμη και να τη χλευάζουν.

Η Μάγδα Φύσσα ήταν από την πρώτη ημέρα στο δικαστήριο δίνοντας μάχη με θηρία, πολλές φορές μόνη

Η ένταση όλων αυτών των ετών φάνηκε στο πρόσωπό της όταν άκουσε την απόφαση. «Παύλο νικήσαμε», φώναζε συγκινημένη. Η κ. Φύσσα γεννήθηκε το 1960 στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν το τελευταίο παιδί μιας οικογένειας με επτά παιδιά, απόγονος, όπως λέει, του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Με το σύζυγό της γνωριστήκαν το 1975 και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Ο Παύλος γεννήθηκε το 1979 και η κόρη της, η Ειρήνη, το 1983. Όλα άλλαξαν στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο γιος της έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Ρουπακιά.

Η Δήμητρα Ζώρζου ξεχώρισε από 154 μάρτυρες καθώς είδε και δεν δίστασε να περιγράψει τι έγινε στο Κερατσίνι

Τη σκηνή της δολοφονίας είδε, μεταξύ άλλων, η φοιτήτρια Δήμητρα Ζώρζου. Η νεαρή κοπέλα δεν «λύγισε» από τις απειλές των χρυσαυγιτών και τις παραινέσεις «να μην μπλέξει». Η κατάθεσή της στο δικαστήριο ήταν καθοριστική και ξεχώρισε από τους δεκάδες άλλους μάρτυρες. Εκείνο το βράδυ ήταν με μία φίλη της σε ένα παγκάκι στο Κερατσίνι, τα είδε όλα και τα είπε όλα, χωρίς φόβο και πάθος. «Ήταν πολλοί οι αυτόπτες μάρτυρες που έλεγαν ότι πρέπει να πάμε να καταθέσουμε, αλλά απ' ό,τι έμαθα, δεν πήγαν να καταθέσουν ποτέ», δηλώνει.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ήταν η εισαγγελέας που στρίμωξε τη Χ.A. σε μία περίοδο που κυριαρχούσε

Μετά τη δολοφονία, μία ακόμη γυναίκα στεκόταν στα πόδια της προσπαθώντας να αποδώσει δικαιοσύνη. Ήταν η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μόλις δύο μήνες επιλεγείσα στη θέση. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας της είχε διαβιβάσει διάφορα διαβιβαστικά δικογραφιών και εκείνη έπρεπε με χειρουργικές κινήσεις να τα συσχετίσει. Ήταν η πρώτη που έκρινε ότι η Χ.Α. ήταν εγκληματική οργάνωση και όλες οι έκνομες ενέργειες εκπορεύονταν από ένα κέντρο. Ως νεότερη εισαγγελέας είχε χειριστεί και υποθέσεις της «17Ν», αλλά της Χ.Α., όπως λέει, ήταν ακόμα πιο δύσκολο, γιατί είχε να κάνει με βουλευτές, ενώ με της «17Ν» με κοινούς εγκληματίες, τρομοκράτες.

Η Μαρία Λεπενιώτη έγινε η πρόεδρος του δικαστηρίου που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή

Η τέταρτη γυναίκα που «έδεσε» τη Χ.Α. ήταν η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη. Ήταν 20 Απριλίου του 2015 όταν κήρυττε την έναρξη της δίκης, και μέσα στα 5,5 χρόνια κατάφερε να χειριστεί με άψογο τρόπο την συνεδρίαση, παρά τις διαρκείς εντάσεις, τις δυσκολίες και τη φόρτιση, δένοντας τις κατηγορίες μαζί με τους δύο άλλους συναδέλφους της. Στην πορεία προήχθη σε αρεοπαγίτη και αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, έχοντας εισέλθει στο δικαστικό Σώμα το 1984, σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο Αστικό και Εργατικό Δίκαιο. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Στο παρελθόν έχει χειριστεί και άλλες μεγάλες δίκες, όπως το «Συνδικάτο του Εγκλήματος».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης