Ελλάδα

Π. Παναγιωτόπουλος: Απαιτείται συστράτευση στη μάχη κατά της covid-19

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ο κορωνοϊός έχει διαψεύσει προσδοκίες και ελπίδες για τη συμπεριφορά του, που θα έκαναν ευκολότερη την αντιμετώπισή του και στο τέλος την εξόντωσή του (παρά τις επισημάνσεις των επιστημόνων ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά).

Ελπίζαμε στη ζέστη του καλοκαιριού για την αποδυνάμωση του και μας διέψευσε. Είναι παντός καιρού. Πιστεύαμε ότι προσβάλει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, αλλά κι εδώ δεν τον υπολογίσαμε σωστά. Απειλεί τους πάντες κάθε ηλικίας και κανείς δεν είναι άτρωτος.

Πιστεύαμε ότι το «διάλειμμα» του από το πρώτο στο δεύτερο κύμα θα ήταν μεγαλύτερο και διαψευστήκαμε και σε αυτό. Επανήλθε πολύ πιο σύντομα απ' όσο περιμέναμε και μάλιστα σφοδρότερος, δείχνοντάς μας πως αυτό που ελπίζαμε, ότι δηλαδή στις επόμενες φάσεις μετά την πρώτη θα είναι πιο ήπιος δεν ισχύει. Αντέχει και συνεχίζει τη φονική του επέλαση παγκοσμίως.

Είναι αυτονόητο, αφού δεν υπάρχουν ακόμη εμβόλια και φάρμακα που τον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, ότι για να περιορίσουμε αυτά που προκαλεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο να μην προσβληθούμε από αυτόν.

Η εντατική και σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον sars-cov-2, οι αυστηροί έλεγχοι τήρησής τους, η συμμετοχή όλων στη μάχη κατά της πανδημίας και η ενίσχυση του ΕΣΥ, «που σηκώνει στις πλάτες του» την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι τα όπλα μας για να αμυνθούμε απέναντι στην covid-19, καθώς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά για να αποδίδουν τα αναμενόμενα. Η χρήση μάσκας προστατεύει αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την φυσική απόσταση και την υγιεινή των χεριών, αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ενημέρωσης και κατανόησης από όλους της ανάγκης για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ειδικά των κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν πειστεί ακόμη και συμβάλλουν στην υπερ-διασπορά του ιού. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε βαθιά μέσα μας ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι και δικό μας θέμα», υπογραμμίζει.

«Έχουμε εισέλθει σε μια φάση διαφορετική από τη μέχρι τώρα που χαρακτηρίζεται από ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, και τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα ισορροπήσει η κατάσταση», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Εξηγεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν θα συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση ή αν αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια κορύφωση που θα ακολουθηθεί από σταθεροποίηση ή πτώση. «Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε τώρα, θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Πάντως είναι σαφές ότι έχουμε ταχύτερο ρυθμό αύξησης και σε λίγες ημέρες θα αποσαφηνιστεί αν μπαίνουμε σε φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων (δηλαδή, σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς κάθε λίγες ημέρες) ή αν έχουμε μια πιο ομαλή εξέλιξη σε υψηλότερα, πάντως, επίπεδα».

Κλειδί η συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση της πανδημίας


Δείτε επίσης