Ελλάδα

Ποιοι ήταν οι Έλληνες καλλιτέχνες που πολέμησαν το 1940; (pics)

Ηθοποιοί και καλλιτέχνες κλήθηκαν να υπηρετήσουν υπέρ πατρίδος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940

Λάμπρος Κωνσταντάρας 1940

Πολλοί επιφανείς Έλληνες ηθοποιοί και καλλιτέχνες ήταν αυτοί που χρειάστηκε να καταταγούν για να πολεμήσουν υπέρ της Ελλάδας το 1940 σε νεαρή ηλικία.

Μεταξύ αυτών, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και ο Γιάννης Τσαρούχης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου και αντιμετώπισαν τις κακουχίες, το κρύο και τη σφοδρότητα της σύγκρουσης με την Ιταλία.

Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε καταταγεί ως ανθυπολοχαγός στη Διοίκηση του Στρατηγείου Α΄ Σώματος Στρατού. Στις 13 Δεκεμβρίου 1940 μετατέθηκε στη ζώνη πυρός. Στις 26 Φεβρουαρίου 1941 μεταφέρθηκε με σοβαρό κοιλιακό τύφο στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «σώθηκε από θαύμα» μετά την αρρώστια.


Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος βρέθηκε και αυτός στην πρώτη γραμμή. Κλήθηκε να συμμετάσχει σε μεγάλες μάχες του μετώπου και πολλά χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, είχε δηλώσει:


«Δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και αν περάσουν. Πώς να σβήσει από τη μνήμη μου η εξόρμησις στο ύψωμα του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρα; Ανεβήκαμε με χέρια και πόδια, πολεμώντας με πέτρες. Είχα, θυμάμαι, πέντε φυσίγγια επί 20 ώρες. Εκεί που είχαμε σκαρφαλώσει, δεν μπορούσαν να μας φτάσουν τα μεταγωγικά. Κι εμείς πολεμούσαμε με πέτρες». Από το μέτωπο γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Διακοφτό, με τα πόδια.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας πολέμησε στο πλευρό του Οδυσσέα Ελύτη και τραυματίστηκε στη μάχη. Το σώμα του είχε θραύσματα και απέκτησε πρόβλημα στο γοφό και στο κεφάλι, κάτι που είχε επιβεβαιώσει και η Μάρω Κοντού: «Είχε μικρά θραύσματα από τον πόλεμο που δεν είχαν βγει είχα ακούσει και αυτά είναι που έκαναν τη ζημιά όταν μεγάλωσε».

Από αριστερά στη φωτογραφία όρθιοι: Δ. Γαλερίδης (δημοσιογράφος), Γεώργιος Καρτάλης (υπουργός), Δ. Θιβαδόπουλος (καθηγητής), Γεώργιος Θεοτοκάς (συγγραφέας), Συμεόνογλου (βιομήχανος) Κώστας Μάγερ (δημοσιογράφος). Καθιστοί: Ευ. Μαγκλιβέρας (βαρύτονος), Λάμπρος Κωνσταντάρας (ηθοποιός) Κώστας Σάμιος (τενόρος) και Τσαλίκης (έμπορος).

Όταν ξεπέρασε τον τραυματισμό του, ζήτησε να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή. Μετά το πέρας του πολέμου παρασημοφορήθηκε.

Πολλοί ακόμη πολέμησαν στα ίδια μέτωπα, όπως ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Μάνος Κατράκης, ο Κώστας Παπαχρήστος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Γιάννης Τσαρούχης.

Ο Γιάννης Τσαρούχης

Ο πόλεμος του 1940 τους γαλούχησε και τους επηρέασε στην καλλιτεχνική τους πορεία μετέπειτα αλλά και στην υπόλοιπη ζωή τους.

Δείτε επίσης