Ελλάδα

Η σοκαριστική αύξηση των θανάτων κορωνοϊού αυξάνει τις πιθανότητες παράτασης του lockdown

Στους 522 είναι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας

ÍÏÓÏÊÏÌÅÉÏ ÁÍÁÖÏÑÁÓ COVID-19

O κορωνοϊός εξαπλώνεται στη χώρα μας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων. Μάλιστα, χθες (21 Νοεμβρίου) καταγράφηκε ρεκόρ, καθώς 108 άνθρωποι «έσβησαν» από τον ιό στη χώρα μας.

Η κατακόρυφη αυτή αύξηση των θανάτων θα οδηγήσει πιθανότατα σε παράταση του lockodown, το οποίο με τα μέχρι τώρα δεδομένα ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2311 νέα κρούσματα από τα οποία τα 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90.121, με το 53.4% να αφορά άνδρες.

Επίσης, τα 4787, ήτοι το 5.3%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ταυτόχρονα, έντονη ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα 522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.

Από αυτούς, οι 149 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε: «Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».

Ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο σε ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων, αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, αφού χρειάζονται επτά ημέρες, προκειμένου να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», τόνισε.

Ενώ πρόσθεσε: «Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη. Αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία-τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο».

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες: «Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια».

Παράλληλα, συγκίνηση προκαλεί το γεγονός ότι μεσοβδόμαδα, νοσηλευτές από την Κρήτη και την Κέρκυρα μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βοηθήσουν στη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει με τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Δείτε επίσης