Ελλάδα

Νέα πρόκληση η ενημέρωση των πολιτών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 αλλάζει τα δεδομένα

Καθώς πλησιάζει η μεγάλη για όλους μας ώρα που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με ένα εμβόλιο από το οποίο προσδοκούμε να αποτελέσει το μεγάλο όπλο για να νικήσει η ανθρωπότητα και αυτή τη μάστιγα οι επιστήμονες ζητούν υπομονή για λίγο ακόμη χρόνο από τους πολίτες, με πιστή τήρηση των μέτρων για αποφυγή μόλυνσης από τον κορωνοϊό, φυσικά.

Γι' αυτό άλλωστε έγινε και ο διακαής πόθος, σχεδόν ολόκληρης της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως και η πορεία ανάπτυξης του είναι εντυπωσιακή και πρωτοφανής για τα ιστορικά επιστημονικά δεδομένα.

Είναι εντυπωσιακό ότι κατασκευάστηκαν αποτελεσματικά εμβόλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για ένα νέο ιό, του οποίου το γονιδίωμα μελετήθηκε λιγότερο από ένα χρόνο πριν, τονίζουν οι επιστήμονες.

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 42 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ενώ δέκα βρίσκονται σε μελέτες της τελικής φάσης 3. Συνολικά πάνω από 180 εμβόλια διαφορετικών ειδών βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης.

Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τρία εμβόλια ξεπερνούν το 90% σε αποτελεσματικότητα, χωρίς κάποιο να έχει ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα ως προς την ασφάλεια. Τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca έχουν δείξει ότι επάγουν ανοσολογική απάντηση ικανή να προστατέψει από τη λοίμωξη COVID-19. Και τα τρία είναι δύο δόσεων με απόσταση εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και δεύτερης.

Ο εμβολιασμός είναι ένα τμήμα της λύσης


Δείτε επίσης